Notice: Undefined variable: TagProDrobeckovou in /www/hosting/prahanadlani.cz/www/seo.php on line 2444
Letohrádek královny Anny - průvodce Prahou | Praha na Dlani

Notice: Undefined variable: Kategorie in /www/hosting/prahanadlani.cz/www/404-pruvodce-clanek.php on line 61

Letohrádek královny Anny

Letohrádek královny Anny
výstavba letohrádku r.1538 - 1565
sloh: Renesance
zobrazit na mapě

Autor: Praha na Dlani
14.února 2020
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
sdílej:

Letohrádek královny Anny - virtuální prohlídky

Za nejkrásnější a nejčistší stavbu italské renesance na sever od Alp je považován Letohrádek královny Anny (Královský letohrádek nebo Belvedere, Belvedér, Belveder), stojící na východním konci Královské zahrady před Chotkovými sady na Pražském hradě v Praze 1 na Hradčanech. Letohrádek je nesprávně nazýván Belvedér (jméno bylo převzato od letohrádku na Letné). Nádherný objekt nechal vybudovat Ferdinand I. pro manželku Annu Jagellonskou.

Výstavba Letohrádku královny Anny

Stavba podle projektu Paola della Stelly byla zahájena v r. 1538, ale v r. 1541 vypukl v Praze velký požár - prostředky tedy byly potřeba jinde. Pokračovalo se až v r. 1556 - toho se už Paolo della Stella nedožil, v díle pokračoval Bonifác Wohlmut, který projektoval střechu ve tvaru obráceného lodního kýlu. Dokončení se nedočkala ani Anna - matka 15 dětí zemřela v r.1547, neužil si to ani Ferdinand I. Letohrádek pořádně využili až jeho nástupci, např. Rudolf II. sem umístil část svých uměleckých sbírek, Tycho Brahe zde měl observatoř a od letohrádku pozoroval oblohu.

V r. 1648 sem vtrhli Švédové - vyplenili bohatě zařízené místnosti a umělecké předměty odvezli. Např. bronzová socha Merkur a Psýché od Adriana de Vries skončila v pařížském Louvru. V 80. letech 18. stol. Josef II. přeměnil letohrádek na dělostřeleckou laboratoř - a vojáci odešli až v r.1836. Památka byla opravena, vzniklo monumentální schodiště a výzdoba v prvním patře - nástěnné malby s náměty z českých dějin. Po další rekonstrukci sloužila budova od r. 1955 výstavním účelům. Při osazování měděné střechy v rámci oprav v r.1989 vypukl požár, do r. 1991 se podařilo památku opravit a otevřít veřejnosti. Stavbu na obdélném půdorysu obklopuje arkádový ochoz. Mezi vnější mi sloupy je umístěno dvakrát 34 reliéfů s antickými a dobovými motivy. Letohrádek královny Anny je jednou z prvních ne-li vůbec první, čistě renesanční stavba na území Čech a zároveň jde o jeden z prvních, ne-li vůbec první letohrádek v zaalpské Evropě.

V Královské zahradě před letohrádkem je umístěna Zpívající fontána, kterou odlil v roce 1568 z bronzu kovolijec Tomáš Jaroš, podle návrhu italského umělce Francesca Terza.

  • Aktuálně
  • Události
  • Firmy
  • Nabídky

Notice: Undefined variable: Kategorie in /www/hosting/prahanadlani.cz/www/pravypanel/pravy-clanek-pruvodce.php on line 7