Notice: Undefined variable: TagProDrobeckovou in /www/hosting/prahanadlani.cz/www/seo.php on line 2444
Botanická zahrada Praha - průvodce Prahou | Praha na Dlani

Notice: Undefined variable: Kategorie in /www/hosting/prahanadlani.cz/www/404-pruvodce-clanek.php on line 61

Botanická zahrada Praha a skleník Fata Morgana

Botanická zahrada Praha a skleník Fata Morgana
založení zahrady r. 1969
plocha zahrady plocha cca 52 ha
zobrazit na mapě

Autor: Praha na Dlani
22.ledna 2020
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
sdílej:

Nad severním okrajem Trojské kotliny, ve svahu nad pravým břehem Vltavy v Praze Troji, se nachází celoročně přístupná Botanická zahrada Praha. Zahrada byla založena v r. 1969, původní, asi tří hektarová část expozice se pro veřejnost otevřela r. 1992. V r. 1997 byla rozšířena o japonskou zahradu na ploše 0,67 ha, další část expozice Botanické zahrady představuje flóru Středomoří a Turecka.

Japonská zahrada

V hlavní části japonské zahrady je umělý horský potůček, japonské javory, rododendrony a javory. Ve vodě žijí červení koi-kapři, považovaní za symboly štěstí a blaženosti.

V r. 2007 byla částečně otevřena tzv. Expozice sever u sídliště Bohnice s pivoňkovou loukou, mokřady a květenou Mexika. Jednotlivé části areálu propojuje plocha se sbírkou vřesovištních rostlin.

Tropický skleník Fata Morgana

Se značným zpožděním, až v létě 2004, byl dokončen tropický skleník Fata Morgana, 130 m dlouhý a 13 m široký. Pravidelně každé jaro se v něm volně pohybuje mnoho pestrobarevných exotických motýlů. Sklepník Fata Morgana botanické zahrady je rozdělen do tří částí s rozdílnou teplotou a vlhkostí vzduchu.

Sukulentní část skleníku Fata Morgana

První část expozice skleníku je věnována suchomilné vegetaci suchých tropů a subtropů. Přes suchý australský buš a ukázku vzácné flóry z ostrova Madagaskar, do suchomilné vegetace jižního Mexika a oblastí Afriky, mezi nimiž určitě zaujme kapský Namaqualand a Little Karoo.

Velké jezírko Fata Morgány a vodopád skleníku

Následující a současně největší část skleníku představuje nížinný deštný les vlhkých tropů. Se sukulentní částí je spojen podzemní štolou raženou ve skále, na jejímž konci se po obou stranách otevírá pohled do dvou velkých sladkovodních akvárií obydlených množstvím tropických ryb a jiných živočichů. Jedná se vlastně o sladkovodní jezírko rozdělené proskleným tunelem na dvě poloviny. Pravá strana představuje vodní říše tropů starého světa, levá podvodní přírodu Jižní Ameriky. Celkový obsah vody v nádrži je 220 000 litrů, což z ní dělá největší rostlinami osázené sladkovodní akvárium na světě, přístupné veřejnosti.

Horská - chlazená - část skleníku

Poslední částí skleníku je imitace drsného chlazeného prostředí vysokých hor. Zastoupeny jsou zde rostliny amerických And, horských oblastí pevninské i ostrovní Asie a subtropické jižní Afriky. Centrální část expozice je věnována vzácné vegetaci stolových hor Venezuely, formaci tzv. tepuí.

Vnější část Botanické zahrady

Větší část zahrady však tvoří vnější expozice o celkové rozloze asi 52 ha, z toho zhruba 27 ha je oploceno. Kromě skleníku je jádrem zahrady velká louka, na které se pravidelně konají výstavy soch. Do areálu patří vinice s kaplí sv. Kláry a několik maloplošných chráněných území. Botanická zahrada v Praze je stále ve stadiu rozvoje, její výstavba je v současné době naplánována až do r. 2027. Po vnějším obvodu vede volně přístupná 3 km dlouhá naučná stezka s devíti zastaveními, která prochází cennými přírodními lokalitami Trojské kotliny.

Zdroje, reference a odkazy

  • Aktuálně
  • Události
  • Firmy
  • Nabídky

Notice: Undefined variable: Kategorie in /www/hosting/prahanadlani.cz/www/pravypanel/pravy-clanek-pruvodce.php on line 7