Nová léčba cukrovky pomáhá i s nadváhou nebo vysokým tlakem

Události: Komplexní léčba cukrovky (zdroj: ČT24)

Mnohým diabetikům dává naději nová komplexní léčba cukrovky. Kromě hladiny cukru v krvi se zaměřuje i na další komplikace, které nemoc přináší – od nadváhy přes poškození tepen až po problémy s ledvinami.

Až polovina diabetiků v Česku umírá na nemoci srdce a cév, jen loni jich bylo přes 16,5 tisíce. Změnit by to mohl nový přístup k nemoci, který se nezaměřuje jen na její přímé projevy, ale i na další potíže, které přináší, jako je například nadváha nebo právě poškození cév.

Moderní léky jsou založené na hormonu, který je vlastní tělu a který podporuje tvorbu inzulinu. Zároveň také snižuje produkci hormonu, který naopak působí proti inzulinu.

„Diabetik téměř nikdy nemá jen diabetes. Prakticky vždy k tomu má nadváhu a vysoký krevní tlak. Kombinace těchto faktorů se podílí na vzniku těch komplikací,“ vysvětluje vedoucí oddělení experimentální diabetologie IKEMu Martin Haluzík.

Diabetici jsou náchylnější k poškození tepen, které vede k vyššímu riziku infarktů nebo mozkových mrtvic. Některým pacientům zase selhávají ledviny a musí docházet na dialýzu. Podle Haluzíka je cukrovka celosvětově také nejčastější příčinou slepoty a poškození nervů a cév vede u části neléčených diabetiků k necitelnosti až amputacím nohou.

Nízký cukr, váha i cholesterol

Novou léčbu vyzkoušel třeba Karel Tománek. Navzdory předchozímu nasazení inzulinu a později prášků trpěl na vyšší hladinu cukru, vysoký tlak a cholesterol. V normě nebyla ani jeho váha. Na změně léčby se dohodl s lékařem v červnu, teď už má hladinu cukru v pořádku, navíc zhubl osm kilo. Kromě toho lék snižuje i tlak a další rizika vzniku nemocí srdce a cév.

Látku si Tománek aplikuje jednou týdně pomocí pera do podkožního tuku na břiše. „Pomáhá mi to v tom, že nemám chuť k jídlu. Oči by jedly, ale v půlce porce už nemůžu,“ popisuje účinky. Kvůli regulacím zdravotních pojišťoven si někteří pacienti ale musí hradit celou léčbu, nebo alespoň část.

Měsíční dávka pro Karla Tománka stojí tři tisíce korun, musí si na ni každý měsíc přispívat 1800 korun ze svého. Ročně ho ale léčba vyjde jen na pět tisíc korun – to, co zaplatí nad ochranný limit na doplatky na léky, mu totiž pojišťovna, stejně jako ostatním pacientům, vrátí.

„Dřívější používání této léčby by přitom u řady pacientů mohlo předejít rozvoji dlouhodobých komplikací, a tak v konečném důsledku ušetřit značné prostředky,“ upozorňuje diabetolog Haluzík.