Tragické pondělí. Na českých silnicích zemřelo nejvíc lidí za poslední dva roky

UDÁLOSTI: Pondělí bylo na českých silnicích nejtragičtějším dnem za posledního dva a půl roku (zdroj: ČT24)

V pondělí došlo k několika vážným dopravním nehodám, při kterých zemřelo celkem osm lidí. Nejtragičtější byla nehoda u Pavlic na Znojemsku, kde zahynuli čtyři lidé. Řidič auta, který nehodu způsobil, předjížděl nákladní auto v nepřehledném stoupání přes plnou středovou čáru. Tragickou bilanci rozšířila i nehoda na dálnici D2. V Otrokovicích na Zlínsku se pak srazila dvě osobní auta, i tady nehodu nepřežila mladá žena a další tři lidé utrpěli těžká zranění.

Řidič auta, který způsobil tragickou nehodu v pondělí odpoledne u Pavlic na Znojemsku na hlavním tahu na Jihlavu, předjížděl nákladní auto v nepřehledném stoupání přes plnou středovou čáru. „S protijedoucím autem se srazil na horizontu,“ řekla mluvčí znojemských policistů Lenka Drahokoupilová. Silnice byla uzavřená téměř šest hodin a provoz se podařilo obnovit až po desáté hodině večer.

Auto, které předjíždělo, bylo Audi 6 s rakouskou poznávací značku jedoucí směrem do Jihlavy. O život přišli při nehodě tři cestující z tohoto vozu, jedna spolucestující byla těžce zraněná. V protijedoucím volkswagenu přišla o život mladá řidička. Její malé dítě museli záchranáři přepravit s vážným zraněním do nemocnice. Lehce zraněný byl i řidič osobního auta, které jelo za volkswagenem a při nehodě do něj najelo.

V pondělí večer se na jižní Moravě stala ještě jedna tragická nehoda, na dálnici D2 poblíž Rebešovic v okrese Brno-venkov. „Jedna osoba zemřela ještě před příjezdem našich posádek,“ řekla mluvčí záchranářů Michaela Bothová. Druhého člověka, který utrpěl mnohočetná zranění, převezli záchranáři do brněnské nemocnice. Podle policie zemřel při nehodě řidič vozu a zraněna byla jeho spolujezdkyně. Příčina nehody zatím není známá.

V Otrokovicích zemřela spolujezdkyně, druhý řidič měl v krvi alkohol

Mladá žena zemřela v pondělí večer také po srážce dvou osobních automobilů v Otrokovicích na Zlínsku. Další tři lidé utrpěli těžká zranění, jeden člověk je zraněný lehce. „Jeden z řidičů nadýchal 0,37 promile alkoholu,“ sdělila zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Třiadvacetiletý řidič vozidla Seat jel podle dosud zjištěných informací vysokou rychlostí po ulici Objízdná v Otrokovicích ve směru od kruhového objezdu k ulici Nadjezd, dostal smyk a přejel do protisměru, kde se čelně střetl s projíždějícím osobním vozidlem Škoda Octavia, které řídil sedmadvacetiletý řidič.

Řidiči obou vozidel jsou podle policejní mluvčí těžce zranění. „Těžké zranění utrpěla i pětadvacetiletá spolujezdkyně ve vozidle Škoda Octavia a spolujezdkyně stejného věku ve vozidle Seat, která seděla na zadním sedadle. Ta bohužel svému zranění po příjezdu do nemocnice podlehla. Lehké zranění utrpěl čtyřiadvacetiletý spolujezdec z vozidla Seat,“ dodala.

Nehoda v Otrokovicích
Zdroj: PČR

Dechová zkouška prokázala požití alkoholu u řidiče Octavie, u řidiče Seatu byla negativní. Předběžná škoda na obou vozidlech je téměř dvě stě tisíc korun. Na místě zasahovaly všechny složky Integrovaného záchranného systému, policie po dobu vyšetřování nehody odkláněla dopravu. Okolnosti nehody vyšetřují dopravní policisté společně s kriminalisty.

Další dvě úmrtí pak hlásí policejní statistiky z jihočeského kraje,  kde zemřel chodec, a z ústecka, kde popelářský vůz usmrtil pracovníka technických služeb. Na českých silnicích tak zemřelo osm lidí, což je nejvíce od června 2017.