Církev hasičům neustoupí. Jejich zabezpečení kostela v Gutech považuje za příliš drahé

Spor moravskoslezských hasičů a církve kvůli protipožárnímu zabezpečení stavby repliky kostela v Třinci-Gutech pokračuje. Biskupství neustoupí požadavku hasičů, aby byl objekt napojen přímo na ně, a chce napojení na privátní subjekt. To je podle diecéze desetkrát levnější. Podle hasičů je takové zabezpečení nedostatečné a projekt výstavby repliky vyhořelého kostela už dvakrát zamítli. Rozdíl v ceně nechtěli komentovat.

Stavba repliky středověkého dřevěného kostela v Třinci-Gutech měla začít už v létě. Ostravsko-opavská diecéze se ale už dvakrát s hasiči neshodla na protipožárním zabezpečení. Na zahájení prací tak církvi stále chybí potřebné razítko od hasičů.

Náklady, účtované ze strany hasičů za napojení objektu na pult centralizované ochrany HZS, činí měsíčně 7370 korun. Tyto platby nejsou v reálných možnostech věřících z Gutů.
Václav Kotásek
vedoucí stavebního odboru ostravsko-opavské diecéze

Investor bude opět chtít, aby se zabezpečení napojilo na pult centralizované ochrany soukromé agentury, což podle vedoucího stavebního odboru diecéze Václava Kotáska zákon připouští. „Příslušná agentura poskytuje své služby na Třinecku spolehlivě už přes dvacet let, a to řadě firem, veřejných institucí i orgánů státní správy,“ řekl.

Podle ostravsko-opavské diecéze je agentura schopna při stejném provozu, jako poskytují hasiči, zajistit ostrahu kostela za měsíční platbu 700 korun. „Tuto sumu považujeme za reálnou a tržní cenu,“ doplnil Kotásek.

Hasiči: Zásah by nebyl rychlý a účinný

Projekt zabezpečení repliky kostela v Gutech hasiči zamítli už dvakrát kvůli tomu, že stavebník, tedy biskupství, se nevypořádal s jejich námitkami. Ty poukazovaly na nedostatečné zabezpečení kostela pro případ požáru a s tím souvisejícím nebezpečím z prodlení.

„Nebyl by zajištěn rychlý a účinný zásah jednotek hasičů při hašení a záchranných pracích, pokud bude kontrolou bezpečnosti pověřena soukromá firma,“ připomněl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Rozdíl v ceně za protipožární zabezpečení kostela Kůdela komentovat nechtěl s tím, že reakci na vyjádření diecéze hasiči připravují.

Biskupství ve svém vyjádření uvádí nepravdy. Má dvě možnosti, jak řešit protipožární ochranu. Buď to bude napojeno na pult HZS s tím, že komerčně to nelze, nebo tam bude mít stálou čtyřiadvacetihodinovou službu.
Petr Kůdela
mluvčí HZS Moravskoslezského kraje

Biskupství počítalo se zahájením stavby ještě letos. To už ale podle Kotáska není možné. „Zdění základů už nám počasí neumožní. Stavba začne na jaře,“ řekl. Dřevěná část kostela je  složena v Hošťálkové na Vsetínsku, tesaři teď musejí stavbu zajistit na zimu, práce navíc bude muset biskupství zaplatit.

Tresty za zapálení kostela už padly

Kostel Božího Těla v Třinci-Gutech, který pocházel z 16. století, shořel v noci na 2. srpna 2017. Oheň způsobil škodu kolem dvaceti milionů korun. Plameny zničily nejen samotnou stavbu, ale i spoustu vzácných artefaktů uvnitř. Požár přežil jenom kříž, který se nacházel v těsné blízkosti památky.

Krajský soud v Ostravě poslal za zapálení kostela tři osmnáctileté mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka do vězení na 3,5 roku, osm a devět let. Nejvyšší trest dostal mladík, který akci vymyslel, nejnižší pak ten, který budovu zapálil. V době činu ještě nebyl plnoletý. Osmiletý trest dostal řidič, který všechny na místo přivezl.