Velká Lhota mohla vybírat poplatky za průjezd obcí. Soud zprostil starostku obžaloby

Okresní soud ve Vsetíně dnes zprostil starostku Velké Lhoty na Vsetínsku Jarmilu Melichaříkovou (nez.) obžaloby z nezákonného vybírání poplatků za užívání místních komunikací v obci. Za zneužití pravomoci úřední osoby jí hrozilo až pětileté vězení. Starostka se u soudu bránila tím, že jednala v souladu se zákonem. Obec přijímala příspěvky formou darovacích smluv na obnovu dopravní infrastruktury.

Podle samosoudce Aleše Matury se v hlavním líčení nepodařilo prokázat, že by chtěla starostka sobě nebo obecnímu úřadu poskytnout neoprávněný prospěch, což je pro žalovaný trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby klíčové. „Jednoznačně šlo o to napravit poškozenou infrastrukturu, která v obci nepochybně byla po průjezdu těžkou technikou. Domnívám se, že obžalovaná nepřekročila hranici trestného jednání,“ odůvodnil rozsudek Matura.

Starostka Velké Lhoty Jarmila Melichaříková chtěla obecní cesty chránit před těžkými kamiony, podle obžaloby ale porušovala zákon. Nákladní auta nad osm tun mohla vsí projíždět, ale za poplatek. Podle státního zástupce tak od listopadu 2017 do června 2018 starostka vybrala v rozporu se zákony o pozemních komunikací a o místních poplatcích do obecní pokladny víc než patnáct tisíc korun.

Poplatek vydávala za dar, což podle názoru státního zástupce nebylo možné. V listopadu 2017 ji podle žalobce úředníci valašskomeziříčského městského úřadu upozornili na to, že zmíněný postup odporuje zákonu. „Šlo o poplatek, nebo mýto, které se maskovaly darovací smlouvou,“ řekl státní zástupce Petr Bareš.

Uzavírání darovacích smluv s lidmi, kteří místní silnice využívali kvůli stavebním pracím nebo svážení dřeva s těžkými vozidly, schválilo zastupitelstvo. Šlo o praxi, která v obci fungovala několik let, lidé smlouvy podepisovali až po použití komunikací. Starostka uvedla, že zastupitelé chtěli chránit majetek obce. Silnice podle ní nesnesou velkou zátěž. Jejich uživatele s těžkými vozy prý obec nechtěla udávat na policii, proto je žádala o finanční dar.

Podle obhájkyně Jany Zwyrtek Hamplové vytvářela starostka pro obec prospěch a její jednání bylo v mezích její pravomoci. „Každá obec může požádat o dar kohokoliv, kdykoliv a na cokoliv,“ vysvětlila advokátka, která pro svou klientku požadovala zproštění obžaloby. Státní zástupce navrhoval pro ženu zhruba půlroční podmínku s kratší zkušební dobou.

„Jsem ráda, ale víte sami, že to nekončí. A ta doba, to čekání, to táhnutí, že to ovlivňovalo opravdu můj život, nepřála bych to nikomu. Stále trvám na tom, že se cítím nevinná, že ani já, ani zastupitelstvo obce, jsme nepochybili a vždy jsme jednali ve prospěch obce,“ řekla Jarmila Melichaříková. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se v neprospěch obžalované na místě odvolal.

Soudní proces se starostkou malé obce není v České republice ojedinělý. Během pěti let policie zkoumala 438 případů. Před soud se jich dostalo 49 a odsuzujícím rozsudkem skončila necelá polovina.