Státní zástupce obžaloval cizince, kteří v Brně ujížděli policistům. V autě měli zbraně a drogy

Dramatická policejní honička v Brně (zdroj: Policie ČR)

Státní zástupce podal žalobu na pětici cizinců, která letos v březnu v Brně zběsile ujížděla policistům. Během honičky nabourala sedm policejních aut. Třem Rakušanům a dvěma Srbům navrhuje žalobce tresty od dvou do dvanácti let vězení. Mimo jiné za násilí proti úřední osobě nebo nedovolenou výrobu a nakládání s drogami. Ty převáželi spolu se zbraněmi a penězi.

Řidič černého auta s rakouskou značkou odmítl na výzvu policistů zastavit a centrem Brna se řítil až 150kilometrovou rychlostí. „Nemělo smysl, abychom se za tím vozidlem honili s ostatními. Snažili jsme se nadjíždět, hledat únikové cesty, blokovat,“ popsal zasahující policista Josef Tóth.

V místě, kde začíná dálnice D2 z Brna ve směru na Bratislavu, řidič přejel do protisměru. Potom pokračoval dál až na přivaděč na Prahu, tam auto po deseti minutách zběsilé jízdy zastavilo. Ovšem až poté, co na něj policisté vystřelili.

Pětice cizinců skončila ještě ten den ve vazbě. Po osmi měsících státní zástupce podal žalobu. „Obžalovaný Majko Skopulovič je stíhán pro pět trestných činů v sazbě tři až dvanáct let, Robin Steiner je stíhaný pro dva trestné činy, ostatní pro jeden v sazbě dva až šest let,“ řekl státní zástupce Městského státního zastupitelství v Brně Robert Hanuš.

Nejvyšší trest hrozí srbskému řidiči, který údajně napadl i policistu. Zbytek se bude před městským soudem v Brně zpovídat z nedovolené výroby a nakládání s drogami. Soud musí do měsíce rozhodnout o dalším trvání vazby.

O dva cizince se zajímá i rakouská policie. „Trestně stíhání jsou Mikica Jovič a Majko Skopulovič a oba dva už byli i v Rakousku odsouzeni,“ vysvětlil státní zástupce.