Od prvního razítka po kolaudaci. Web ombudsmanky poradí, co nepodcenit při stavbě

Web ombudsmanky radí, co zařídit při stavbě (zdroj: ČT24)

Stavbou rodinného domu provede nový web „Domek polopatě“ veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové. Lidem pomůže vyznat se v tom, co a v jakých lhůtách je třeba vyřídit a s jakými úřady přitom komunikovat. Podněty a otázky týkající se stavebnictví jsou druhou nejčastější oblastí, kterou se kancelář ombudsmanky zabývá.

Návštěvníci na webu najdou jednotlivá témata rozdělená chronologicky podle toho, kdy je v průběhu stavby domu budou řešit. U každého jsou zdůrazněné body a rady, které je potřeba mít na paměti nebo které mohou celý proces ulehčit. „Provedeme člověka, občana, od prvních okamžiků, kdy se rozhodne stavět, až do posledních, kdy si žádá o popisné číslo,“ přiblížila Anna Šabatová.

Zvýrazněné je to, se kterým úřadem je nutné danou věc řešit, jaké má úřad lhůty, do kdy má věc vyřídit. Na jednom místě nabízí také potřebné dokumenty a formuláře. „Všechno se snažíme podat jednoduchou, názornou, lidskou formou. Web je určen nejširší veřejnosti,“ popsala vedoucí odboru stavebního řádu kanceláře ombudsmanky Jana Gregorová.

Co dělat, když na žádost nepřiletí razítko

Stránka poradí i se situacemi, kdy jednání s úřadem nejde podle plánů. „Na základě několika set podání ročně můžeme říci, že ne všechny problémy, které lidé v oblasti stavebního práva řeší, mají svou příčinu v nesprávných postupech stavebních úřadů. Problémem je často složitá a nejasná právní úprava,“ řekla Gregorová.

Zároveň web popisuje případy, v nichž se lidé mohou obrátit přímo na ombudsmana. Přitom ukazuje konkrétní řešení, k nimž kancelář ombudsmana v těchto případech v minulosti dospěla. „Pokud by lidé usoudili, že se nachází v podobné situaci, mohou jedním kliknutím ihned vyplnit formulář a poslat právníkům a právničkám ombudsmana podnět,“ uvedla koordinátorka webu Anna Bromová.

Oblast stavebnictví je po sociální oblasti druhou nejčastější, které ombudsmanku zaměstnávají. Lidé v nich často poukazují například na průtahy na úřadech a s tím spojené neúměrné prodlužování řízení. Další častou oblastí jsou i nepovolené stavby, například oplocení, altány, parkovací plochy, kdy lidé kvůli složitosti právní úpravy často nevědí, že jejich projekt vyžaduje povolení stavebního úřadu.