Brněnský listopad ukáže sametovou revoluci očima amatérských kameramanů

Tvůrci z Masarykovy univerzity sesbírali záběry, které během listopadových demonstrací před 30 lety pořídili přímo jejich účastníci. Záznamy doplněné materiálem pořízeným televizními štáby seskládali do dokumentu Brněnský listopad. Snímek bude mít premiéru v neděli 17. listopadu v brněnském kině Scala a odvysílá ho i Česká televize.

Pár dní po 17. listopadu vzal Jiří Vanýsek do ruky kameru a vydal se s ní do ulic. Zvěčnil například kolemjdoucí, kteří si prohlíželi výlohy polepené ručně psanými plakáty. „Lidi tam stáli úplně fascinovaní a úplně vyděšení a udivení. Já jsem kolem nich s kamerou projížděl a ani si mě nevšimli,“ přibližuje Vanýsek.

Události revolučních dní zachycoval i jeho syn, byl třeba při pálení archivů Státní bezpečnosti v Kanicích. 

Videokazety s unikátními záběry našli autoři dokumentu na poslední chvíli. Nově objevená videa v dokumentu doplňují ta, která po celé jižní Moravě natočily televizní kamery.

„Přinášejí záběry, které nahodile vznikly tím, že kameraman chodil po ulicích a náměstích a zachytil nějakou nenadálou událost,“ popsal autor dokumentu a vedoucí Ústavu filmu a audiovizuální kultury Filozofické fakulty Masarykovy univerzity Jiří Voráč.

Diváci film uvidí přesně v den výročí revoluce v kině Scala v rámci Festivalu 30 let svobody. Po něm bude následovat diskuse s těmi, kdo události viděli na vlastní oči.

Festival 30 let svobody
Zdroj: Masarykova univerzita