Německo je Čechům vděčné za jejich roli při pádu Berlínské zdi, řekl Schröder

Devadesátka ČT24 k 30. výročí pádu Berlínské zdi (zdroj: ČT24)

Německo je Čechům vděčné za roli, kterou sehráli při pádu Berlínské zdi, řekl bývalý německý kancléř Gerhard Schröder. To, co se tehdy odehrálo na západoněmecké ambasádě v Praze, kde se po tisících shromažďovali východní Němci toužící vycestovat na Západ, bylo podle něj jedinečné a přispělo ke scelování Německa. Schröder to řekl v Berlíně po setkání s českým prezidentem Milošem Zemanem, který se účastní oslav třicátého výročí pádu Berlínské zdi.

„Nikdo nikdy nezapomene, že jeden ze začátků tohoto vývoje se samozřejmě uskutečnil v Praze,“ poznamenal Schröder k dění, které předcházelo pádu Berlínské zdi 9. listopadu 1989. „Pamatujete si na známý proslov Hanse-Dietricha Genschera z balkonu západoněmeckého velvyslanectví v Praze a na to, co se potom dělo,“ připomněl dále.

Tehdejší západoněmecký ministr zahraničí Genscher 30. září 1989 večer zhruba čtyřem tisícům shromážděných východních Němců oznámil, že budou moci vycestovat na Západ. Část jeho slov přitom úplně zanikla v hlasitém jásotu davu a jejich záznam dodnes v Německu patří k těm nejznámějším z celého přelomového roku.

„To je jedinečné a je to historická skutečnost, která se v Praze odehrála a která měla mnoho pozitivních dopadů na scelování Německa. A tak jsme samozřejmě také právě Čechům vděční za roli, kterou sehráli,“ poznamenal pětasedmdesátiletý bývalý šéf německé vlády, s nímž Zeman diskutoval také o mezinárodních otázkách a aktuální německé politice.

Velvyslanec: Steinmeier si váží přínosu Česka, Slovenska, Polska a Maďarska

Berlín si historické výročí připomíná celý týden na několika místech. K vidění jsou výstavy, které po setmění doplňují velkoplošné trojrozměrné projekce. Ukazují například, jak zeď na různých místech vypadala. Hlavní oslavy výročí čekají Německo v sobotu.

Podle českého velvyslance v Německu Jana Podivínského je atmosféra letošního výročí jiná než v minulých letech. „Jednak je to velmi významné výročí, třicet let, a je to také určitý práh, při kterém se rekapituluje to, co se od toho bodu nula – pádu Berlínské zdi nebo naší sametové revoluce – do těch dnešních dnů stalo,“ míní diplomat.

„Stalo se toho strašně moc, i to je důvod k rekapitulaci. Proto jsou i oslavy významně jiné a třeba i spolkový prezident (Frank-Walter) Steinmeier uznává velmi přínos zemí V4 k pádu Berlínské zdi, ke (znovu)sjednocení Německa, ke sjednocení Evropy tím, že zve na toto výročí prezidenty zemí V4, kteří se budou v sobotu účastnit hlavních oslav,“ připomněl Podivínský.

Petříček: Pád Berlínské zdi předznamenal sametovou revoluci

Kromě prezidenta Zemana se oslav účastní i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Podle něj pád Berlínské zdi předznamenal sametovou revoluci a je dodnes symbolem znovusjednocení Evropy.

„To, že fyzická bariéra mezi dvěma částmi Berlína zmizela, umožnilo i cestu ke sjednocení Evropy, k tomu, že jsme dnes členy Evropské unie a že se nám také podařilo do značné míry odložit historii a společně pracovat na lepší budoucnosti pro všechny naše národy,“ míní šéf české diplomacie.

Merkelová: Německo nikdy nezapomene USA pomoc se znovusjednocením

Německá kancléřka Angela Merkelová se v předvečer hlavních oslav setkala s americkým minstrem zahraničí Mikem Pompeem. Před jednáním s ním řekla, že Německo Spojeným státům nikdy nezapomene, že mu pomohly se znovusjednocením. Šéf diplomacie USA zdůraznil, jak dobrou spolupráci obě země mají. Řadě neshod ve vzájemných vztazích se na setkání s médii oba politici vyhnuli. 

Mike Pompeo a Angela Merkelová v Berlíně
Zdroj: Hannibal Hanschke/Pool/Reuters

„To, že jsme dnes blízcí partneři, přátelé, že Spojené státy s (prezidentem) Georgem Bushem starším nám na cestě ke znovusjednocení velmi pomohly a podporovaly nás, to samozřejmě nikdy nezapomeneme,“ prohlásila Merkelová, která připomněla, že velkou část svého života strávila v komunistické Německé demokratické republice (NDR).

Do té se americký ministr, který v 80. letech jako voják sloužil v Bavorsku na západě Německa, nikdy nepodíval. O to výjimečnější pro něj nyní byla návštěva míst v této části spolkové republiky. „Připomíná mi to význam vztahu mezi našimi dvěma zeměmi,“ uvedl Pompeo, podle něhož se oba státy společně snaží řešit řadu velkých světových problémů a budou v tom pokračovat.

„Spojené státy a Německo se ujaly řady úkolů důležitých pro svět. Milionům lidí jsme pomohli v jejich těžké situaci zbavit se břemene autoritativních režimů v Evropě i jinde. Měli bychom být hrdí na naše úspěchy,“ podotkl dále ve značně jiném duchu, než se nesla třeba letošní návštěva amerického viceprezidenta Mikea Pence na mnichovské bezpečnostní konferenci.

Pence na ní kritizoval vstřícný evropský přístup k Íránu, stavbu plynovod Nord Stream 2 mezi Ruskem a Německem nebo německé výdaje na obranu. Naproti tomu Pompeo teď jako silná ocenil slova německé ministryně obrany Annegret Krampové-Karrenbauerové o postupném navyšování výdajů Německa na obranu.

„Síla evropské myšlenky je nezdolná. Neexistuje žádná výzva, kterou by evropská
síla nedokázala překonat,“ řekla v projevu o budoucnosti Evropské unie u příležitosti 30. výročí pádu Berlínské zdi budoucí předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Zmínila se rovněž o problémech, které EU nyní čelí. Vedle komplikovaných výstupových jednání s Británií k nim zahrnula i rozhovory mezi Bruselem a Washingtonem o obchodní dohodě či rostoucí vliv Číny. K brexitu dodala, že pro EU znamená posílení, neboť to jasně dokazuje, co to znamená odejít z EU.