Průměrný Rus už pije méně než průměrný Čech. Stoupá ale počet otrav domácí pálenkou

Události ČT: V Rusku přibývá případů otrav podomácku páleným alkoholem (zdroj: ČT24)

V Rusku se daří snižovat spotřebu alkoholu. Průměrný Rus už pije méně než průměrný Čech. Díky zvýšení daní z alkoholu a zákazu reklamy na tyto nápoje tak sice jejich konzumace klesla, přibývá ale úmrtí otravou z podomácku vyrobené pálenky.

Rusko úspěšně bojuje s alkoholismem, který premiér Dmitrij Medvěděv označil za národní katastrofu. Za uplynulých osm let se spotřeba alkoholu na hlavu snížila z 18 na devět a půl litru. „V Rusku je dnes spotřeba alkoholu přesto stále kriticky vysoká,“ poznamenal Sultan Chamzajev z organizace Střízlivé Rusko.

Loni následkem pití alkoholu zemřelo na padesát tisíc Rusů. O třetinu méně než v roce 2010. Sice klesá počet úmrtí, ale přibývá případů smrti otravou. Jen za prvních osm měsíců letošního roku takto zemřelo šest tisíc lidí.

„Samozřejmě tu je problém s různými alkoholovými náhražkami a s nápoji nízké kvality. To stále trvá,“ potvrdil Sergej Utkin z moskevského odboru zdravotnictví.

Na otravu nejvíce umírají muži středního věku

Pití domácí samohonky je rozšířené po celé zemi od nepaměti. Na otravu alkoholem umírají nejvíce muži středního věku.

Andrej Aksjonov pálí z vlastního ovoce ve vesnici Kokoškino už deset let. Uvnitř přístroje je vykvašená směs z jablek a hroznů. „Je to v Rusku velmi populární, znám dost lidí, kteří se tím zabývají. Spíše je to oblíbené na venkově,“ uvedl Aksjonov.

Za podstatné pro bezpečnou přeměnu kvasu na destilát považuje dobré zařízení a kontrolu ohřevu. Za otravou často stojí to, že někteří neoddělí pro zdraví nebezpečnou první část destilátu, kterou je jim líto vyhodit.

Nedodržení výrobního postupuje je často jednou z hlavních příčin zdravotních problémů. Experti radí, že jedna destilace je málo, že by měly být minimálně dvě.

Vláda zakázala samohonku prodávat a připravuje další přísná opatření. Už teď se alkoholické nápoje nesmějí v obchodech prodávat po desáté večer, a vůbec ne v okruhu do sta metrů od škol, nemocnic a sportovišť. Poslanci chtějí posunout hranici pro koupi vodky na 21 let. Jako další opatření v boji s alkoholismem také hodlá Rusko obnovit záchytné stanice zrušené před osmi lety.