Trojice slovenských stran uzavřela neformální pakt proti vládnímu Smeru

Tři neparlamentní slovenské politické formace, jejichž preference se pohybují v součtu kolem 28 procent, vyloučily před nadcházejícími volbami spolupráci se dvěma ze tří nynějších vládních stran, jakož i s extremisty. K dřívější dohodě koalice Progresívne Slovensko (PS)/Spolu a Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) v pondělí přistoupila i strana Za ľudí exprezidenta Andreje Kisky. Trojice stran na sebe nebude během kampaně vzájemně útočit. Kiska už dříve neuspěl s iniciativou zaměřenou na vytvoření velké předvolební koalice.

Zmíněné tři formace chtějí po volbách, které se uskuteční 29. února příštího roku, vystřídat u moci stávající koalici v čele s nejsilnější vládní stranou Smer expremiéra Roberta Fica. K tomu by podle sondáží ale potřebovaly dohodu s dalšími třemi stranami, jež se vymezují vůči současné vládě.

„Jsem přesvědčen, že stejně jako v minulosti i nyní Slovensko zabere a dojde ke změně a že Slovensko vrátíme občanům,“ řekl Kiska po podpisu dohody s kolegy z PS/Spolu a KDH. Podle průzkumů je nejpopulárnější z nich koalice PS/Spolu, která vyhrála na Slovensku květnové volby do Evropského parlamentu.

Koalice se zatím nekoná

Kiska opět nastínil možnost vytvoření velké předvolební koalice jako protiváhy stávající vládě a krajně pravicové straně Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (LSNS). Spojenectví by podle něj zabránilo propadu hlasů těch stran, které se v sondážích pohybují kolem pětiprocentní hranice, jejíž překročení je podmínkou pro zisk křesel ve sněmovně.

Vytvoření velké koalice ale předáci několika stran již odmítli. Kandidátní listiny do voleb musejí strany odevzdat nejpozději na začátku prosince.

Zatímco strany Za ľudí a KDH se řadí ke konzervativním, PS prosazuje liberální návrhy včetně zavedení institutu životních partnerství, a to i osob stejného pohlaví. Liberálními postoji se netají ani opoziční strana Sloboda a Solidarita, která rovněž projevila zájem o přistoupení ke zmíněné dohodě o neútočení.

Slovenský expremiér Robert Fico
Zdroj: ČT24

Fico zaútočil na Kisku, spojil ho s představitelem popradského podsvětí

Fico na rozhodnutí zmíněné trojice stran, které odmítly spolupráci se Smerem, reagoval slovními výpady vůči jejich lídrům. Zvláště kritizoval Kisku, s nímž měl spory ještě jako předseda slovenské vlády.

„To, co dnes předvedli představitelé některých opozičních stran, není nic jiného než ochrana před sebedestrukcí,“ tvrdil a zároveň nepřímo nařkl Kisku z vazeb na již zesnulého podnikatele Ondreje Žembu, kterého média označila za šéfa slovenského podsvětí.

Kiska v reakci uvedl, že Fico tradičně využívá konspirační teorie. Připomněl například prezidentskou kampaň z roku 2014, kdy jej Fico označil za scientologa. Kiska tehdy v rozhodujícím kole přímé volby hlavy státu zvítězil. „Nyní (Fico) našel nějakého mafiána, kterého jsem v životě neviděl,“ uvedl Kiska.

Do hry znovu vstupují Harabin a Mečiar

Předvolební kampaň na Slovensku by mohla ovlivnit i případná dohoda LSNS s neúspěšným prezidentským kandidátem a soudcem nejvyššího soudu Štefanem Harabinem na vytvoření společné kandidátky.

Harabin, který v prvním kole březnových prezidentských voleb skončil s více než čtrnácti procenty třetí, ohlásil v říjnu vstup do politiky s vlastní stranou. Šéfa LSNS Mariana Kotlebu ale pozval na jednání o spolupráci. LSNS dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější strany v zemi, popularita Harabinovy strany Vlast dosáhla tří procent.

Ve volbách bude s novou stranou kandidovat také bývalý premiér Vladimír Mečiar, který v politice v posledních letech nepůsobil. Mečiarova někdejší strana ĽS-HZDS v roce 2014 zanikla.