Izrael zabil předáky Islámského džihádu. Z Gazy pak na něj vylétly dvě stovky raket

Události: Útoky mezi Izraelem a Gazou (zdroj: ČT24)

Z palestinského Pásma Gazy bylo do Izraele od úterního rána odpáleno 190 raket, 90 procent z nich zlikvidovala izraelská protivzdušná obrana. Izraelská armáda, která útočila na cíle spojené s palestinskými radikály, očekává několikadenní střety. V Pásmu Gazy přišlo o život deset lidí a kolem třiceti bylo zraněno, v Izraeli museli zdravotníci ošetřit 46 lidí. Kromě Pásma Gazy Izraelci útočili na dům palestinského radikála v Damašku a zabili jeho syna a vnučku. EU raketové útoky na Izrael odsoudila a vyzvala k okamžitému zastavení bojů.

Nejnovější napětí přichází poté, co Izrael v Gaze zabil vysoce postaveného člena militantní skupiny Islámský džihád Bahá abú Attu a skupina se zavázala, že ho pomstí.

„Atta byl přímo zodpovědný za stovky teroristických útoků proti izraelským civilistům a vojákům. Jeho další útok bezprostředně hrozil,“ napsala izraelská armáda, když oznámila jeho zabití.

Izraelská policie preventivně uzavřela silnice v blízkosti Pásma Gazy. Podle mluvčího Jonatana Konrikuse se připravuje na „několikadenní střety“.

Odveta

Organizace Islámský džihád smrt dvaačtyřicetiletého Atty potvrdila a dodala, že při útoku zemřela také jeho žena a byli zraněni dva další lidé.

Ohlásila odvetu. „Jdeme do války. Netanjahu překročil všechny červené linie atentátem na velitele Jeruzalémských brigád (ozbrojeného křídla Islámského džihádu) Bahá abú Attu. Budeme reagovat tvrdě, “ uvedl velitel Islámského džihádu Zijád Nachla s odkazem na izraelského premiéra.

Krátce nato se v izraelských městech rozezněly sirény varující před útokem ze vzduchu. Reuters píše o salvě raket vypálených z Gazy na řadu měst včetně Tel Avivu. „Z Pásma Gazy byl na Izrael odpálen značný počet raket,“ uvedl podle AFP mluvčí izraelské armády Konrikus. 

Později armáda uvedla, že vylétlo 50 raket a 20 z nich sestřelil protiraketový systém Železná kupole. V Gan Javne v centrálním Izraeli podle zdravotnických služeb střepiny lehce zranily muže. V jižním Izraeli dělostřelecký granát podle The Times of Israel zapálil pole.

Raketa vypálená 12. listopadu z Gazy na Izrael
Zdroj: Mohammed Salem/Reuters

Organizace Hamas, která v Gaze vládne a kterou EU považuje za teroristickou, prohlásila, že Izrael nese odpovědnost za všechny důsledky eskalace. Attova smrt podle ní „nezůstane nepotrestána“.

Ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy kontrolované Hamasem následně oznámilo, že při izraelském náletu v Gaze na příslušníky Islámského džihádu zemřel Palestinec. The Times of Israel uvedl, že Izrael s pomocí dronu zasáhl skupinu palestinských teroristů, kteří se ze severní části Pásma Gazy chystali odpálit rakety na Izrael; o život prý přišel nejméně jeden člověk. Izraelská armáda později potvrdila, že zasáhla teroristickou buňku, která se chystala z Gazy odpálit rakety.

Izraelský raketový poplach v přímém přenosu (zdroj: ČT24)

Útok v Sýrii

Izrael současně zaútočil i na dalšího politického představitele Islámského džihádu Akrama Adžúrího, který byl v Damašku. Organizace tvrdila, že zemřel. Syrská státní média však poté informovala, že Izraelci zabili jeho syna a vnučku, nikoliv Adžúrího.

Islámský džihád je podle EU, Spojených států a dalších západních zemí teroristickou organizací. Jejím deklarovaným cílem je zničení státu Izrael a vyhlášení islámského palestinského státu na jeho území.