Štěpán Filípek
12. listopadu 2019 • 21:01

INSIDER: Mocným se pomáhá, Balutu chápu. Fauly jsem ale viděl

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pod tvrdou palbu se v uplynulém 16. kole FORTUNA:LIGY dostali rozhodčí. A zrovna v utkáních velkoklubů z Plzně a Prahy došlo na kontroverzní či sporné situace, které posoudili v jejich prospěch. Jen to povzbudilo dojem mnoha fanoušků, že arbitři se přiklánějí na stranu „mocných“. „Můj pocit je podobný, situací, které se řeší, je hodně. A většinou se to týká mužstev nahoře,“ přitakává ve svém pořadu Ligový insider bývalý reprezentační stoper Martin Jiránek. Na druhé straně tvrdí, že zrovna o tomto víkendu došlo k očividnému pochybení jen na západě Čech.



Sudí Zbyněk Proske ušetřil v Plzni vyloučení domácího kapitána Romana Hubníka. Ten i s kapitánskou páskou na rukávu nastoupil poprvé v sezoně v základní sestavě a od začátku se prezentoval tvrdými zákroky. „Bylo vidět, že dlouho nehrál, chyběla mu jistota. Potvrdil to jeho zákrok, kdy měl jasně dostat druhou žlutou kartu. Nebylo co řešit,“ glosuje Jiránek zákrok na Tomáše Malinského.

Místo Hubníka byl ovšem na druhé straně vzápětí vyloučen Alexandru Baluta, jenž po předchozí žluté kartě za protesty pykal za zákrok na Joela Kayambu. „A správně, byl to zbytečný faul. Ale rozhodčí měřil různým metrem. Kdyby byl předtím vyloučen Hubník, asi by taková situace vůbec nenastala,“ říká Jiránek. Když Baluta odcházel ze hřiště, neodpustil si gesto, jímž naznačoval, že roli ve verdiktu hrály peníze. „Emoce jsou velké, odnesl to. Plzni to šlo na ruku. Samozřejmě je to trošku přehnané, ale pochopit se to dá,“ tvrdí Jiránek.

LIGOVÝ INSIDER: Mocným se pomáhá, Balutu chápu. Fauly jsem ale viděl
Video se připravuje ...

Ten se věnuje i dalším situacím, jež připoutaly pozornost. V jablonci se jednalo o souboj domácího útočníka Martina Doležala s letenským obráncem Davidem Lischkou, po němž Pavel Královec neuznal gól Jakuba Jugase na 3:2. Byť se oba hráči přetahovali, Jiránek s rozhodnutím souhlasí. „I když se mluví o tom, že Lischka měl nejdřív kontakt s Doležalem, pro mě to byl faul. Doležal si snažil udělat prostor loktem,“ hodnotí.

Podobně se nakonec přiklání k odpískání pokutového kopu v Edenu, kde se po nepovedeném pokusu o odkop teplický Petr Kodeš zřejmě kolíky kopaček otřel o nohu slávisty Petera Olayinky. Jakkoli se nigerijská akvizice příliš ochotně poroučela na zem. „Nebyl to důvod k pádu a k tomu, aby se pak válel, jako by přišel o nohu. Bylo to hodně sporné, ale kontakt kopačkou na stehno a faul tam byl,“ domnívá se Jiránek.

Bývalý obránce Regginy, Birminghamu či moskevského Spartaku jinak celkově souhlasí s tím, že hráči v české lize i drobných střetů využívají k pádům na zem a třeba v takové Anglii by jim to netolerovali. Nebo alespoň ne tolik. „I tam k tomu dojde, ale u nás je toho víc. Hráči to zkoušejí furt, v Anglii pouští souboje, které se v Česku pískají každých třicet sekund. To fotbalu neprospívá,“ soudí Jiránek.

Podívejte se NA VIDEU i na to, jak Martin Jiránek hodnotí hru Sparty v Jablonci, zda šlo zabránit pěknému gólu Jana Chramosty nebo co říká na stopery-střelce Jakuba Pokorného z Baníku a českobudějovického Lukáše Havla.

 

ZLATÁ PÍŠŤALKA: Proske hrubě ovlivnil zápas v Plzni, chybovali i další
Video se připravuje ...

MOMENTY VÍKENDU: Kontroverze v Plzni, Sparta ztratila venkovní vedení o dva góly po 55 letech
Video se připravuje ...

Hoftych po Plzni. Baluta vs. Hubník během jedné minuty? Bylo to nefér
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Plzeň - Liberec 4:1. Sporné Balutovo vyloučení odstartovalo domácí jízdu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud