6. listopadu 2019 • 12:50

Na Koláře prší chvála. Pochybnosti překonal, Slavia těží ze hry na hraně

Autor: jp, mms
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Seznam hvězd, které si na něm během jednoho večera vylámaly zuby, připomíná telefonní seznam. Semedo, Vidal, Piqué, Sergi Roberto i božský Messi. Brankář Ondřej Kolář zůstal během magické noci na Camp Nou neprůstřelný a Slavia uhrála senzační remízu 0:0 s Barcelonou. Není to tak dávno, co Kolář neměl auru nedotknutelného člena slávistické sestavy, ale teď už o něm nikdo (nejen) z červenobílé obce nepochybuje. Odchytal životní zápas.



O přestávce historické bitvy Ligy mistrů se k Ondřeji Kolářovi cestou do kabin přitočil barcelonský gólman Marc-André ter Stegen a uznale pravil: „Tohle jsem dlouho neviděl.“

Když to Kolář po zápase vyprávěl novinářům, spokojeně se usmíval: „Bylo to pro mě něco neuvěřitelného. Říkal, že je radost se na to dívat. Že hraju i výborně nohama a že je to fantazie. Čekal na mě i po zápase. To je pro mě největší ocenění, něco takového slyšet od takového gólmana. Měl jsem z toho husí kůži.“

Jako neuvěřitelné se v kontextu příběhu z úterní Barcelony zdá, že Kolář dlouho nepatřil mezi nedotknutelné. Když loni v lednu za 25 milionů korun přestupoval z Liberce do Slavie, část fanoušků „sešívaných“ pochybovala: vyplatí se taková investice? Mezi gólmany, kteří přešli z jednoho českého klubu do druhého, není žádný dražší.

SESTŘIH: Barcelona - Slavia 0:0. Fantastický bod pro "sešívané"
Video se připravuje ...

Kolář si slávistické příznivce získával postupně. Důležité plusové body získal letos v létě, když vršovický tým protáhl přes ošidný dvojzápas s Kluží do hlavní fáze Ligy mistrů. Ukazoval svoji klasiku: jako vždycky hrál sebevědomě nohama a v obou utkáních udržel nulu.

„Byl skvělý. Ve všech parametrech odvedl komplexní výkon, ať už hrou nohama, organizací obrany i při standardkách, hodně nám samozřejmě pomohl i vychytanou penaltou,“ potvrdil si tenkrát svůj dlouhodobý úsudek o Kolářovi slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

„Ondra patří k nejlepším gólmanům z hlediska čtení hry, kopací technicky. Posbírá spoustu balonů, které chodí za obranu. Strašně pomáhá obráncům, součinnost s nimi jednoznačně funguje. Pro soupeře je to hrozně nepříjemný. Když dáte trochu delší balon za beky, okamžitě je tam Kolář a rodící se nebezpečí uhasí,“ přidává se i bývalá opora „sešívaných“ Vladimír Šmicer .

Fanoušek Slavie se po skončení utkání na Barceloně fotí se záložníkem Lukášem Masopustem
Fanoušek Slavie se po skončení utkání na Barceloně fotí se záložníkem Lukášem Masopustem

Kolářovo pochopení a zvládání konstruktivní hry prospívá celému týmu. A že někdy jde na hranu možného? Klid, většinou to dobře dopadne: třeba když před dotírajícím protivníkem drze zasekne míč a rozvine postupný útok. Slávisté tak získají území a odkloní nebezpečí od své brány – i za cenu riskantnějšího pojetí.

Je to častý obrázek ve hře českého mistra. Kolářovi se tím daří nevyřazovat ze hry konstruktivní stopery, hra pak celkem ladně plyne až do útočného postavení a tlaku do soupeřovy brány.

Čistě hypoteticky, kdyby Kolář nakopával balony v jednom kuse vzduchem, byla by Slavia v podstatě odkázaná, aby její hrotový hráč neustále vyhrával souboje s obránci soupeře. Žádný velký nápad.

Hrdina Kolář: Při nepovedené kličce mi nestačilo ani zatrnout
Video se připravuje ...

„V některých zápasech Ondra není pod takovou palbou, o to těžší je se koncentrovat na výkon a předvést třeba jeden parádní zákrok ve chvíli, kdy není zahřátý,“ vykládá Šmicer kulantně o Kolářově handicapu. Není totiž klasickým gólmanem, jehož předností by byl třeba reflex na čáře.

Na podzim 2019 si ovšem bude dlouho pamatovat. Ve FORTUNA:LIZE se blýskl extrémně dlouhou sérií neprůstřelnosti v délce 788 minut (víc v samostatné české lize stihl jen mladý Petr Čech) a pomohl Slavii k dvěma remízám ze čtyř partií v Lize mistrů. Za galapředstavení v Barceloně dostal od deníku Sport maximální možnou známku deset, která se uděluje jen zcela výjimečně.

„Proti Barce to bylo obzvlášť těžké, protože se s takovými hráči v české lize moc nepotkáte. Jsou nadstandardně rychlí a taky jsem měl štěstí, že jsem nedostal kartu za faul,“ líčil Kolář. „Splnil jsem si klukovský sen, na Camp Nou by chtěl hrát každý. Barcelona je továrna na góly, o to víc si cením toho, že jsem žádný nedostal.“

A třeba taky nakročil k fotbalové nesmrtelnosti.

Liga mistrů opět posunula rekord ve sledovanosti
Televize O2 TV hlásí v krátké době další překonání diváckého rekordu. Stalo se tak v úterý večer v čase od 18:00 do 21:00, kdy ve špičce dosáhla sledovanost O2 TV 791 995 diváků. K dosažení této hranice výrazně pomohl duel Ligy mistrů mezi Barcelonou a Slavií, který odvysílaly v přímém přenosu stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal. Poslední rekord z 23. října, kdy se hrál domácí zápas Slavie s Barcelonou v Lize mistrů, tak byl překonán o více než 100 tisíc.

Skupina F

Z V R P Skóre B
1. Barcelona 6 4 2 0 9:4 14
2. Dortmund 6 3 1 2 8:8 10
3. Inter Milán 6 2 1 3 10:9 7
4. Slavia 6 0 2 4 4:10 2

Časopis Sport GÓÓÓL - to nejzajímavější ze zahraničního fotbalu: profily hráčů, novinky, tipy, plakáty, dárky. Aktuální číslo ONLINE zde »

Sport Góóól Sport GóóólFoto iSport.cz

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud