9. října 2019 • 09:40

Angličané varují: v případě rasismu odejdeme. Jsme inteligentní, věří Češi

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Angličtí fotbalisté jsou v případě rasistických projevů fanoušků v nadcházejících kvalifikačních zápasech v Praze s Českou republikou a příští týden v Bulharsku připraveni odejít ze hřiště. Hráči se na tom domluvili s trenérem Garethem Southgatem.



"Když se to stane jednomu z nás, jako by se to stalo všem," řekl serveru BBC útočník Tammy Abraham z Chelsea po pondělním setkání, na němž hráči s trenérem řešili, jak se zachovat, pokud se stanou terčem rasistických pokřiků a nadávek. "Když se nám něco nebude líbit, odejdeme všichni ze hřiště," přidal kapitán Harry Kane.

Vedení světového fotbalu kvůli rasismu na stadionech zavedlo tzv. třístupňovou proceduru. Rozhodčí nejprve fanoušky vyzve, aby se přestali chovat nevhodně, poté zápas přeruší a následně může utkání ukončit.

"My jsme tady od toho, abychom hráli. Ať už se stane na tribunách cokoliv, to je záležitostí příslušných úřadů," řekl nováček anglické reprezentace obránce Fikayo Tomori z Chelsea. "Přesně o tom bylo i setkání s trenérem. Abychom věděli, co dělat a jaký je správný postup," dodal.

"Trenér nám řekl, co se může stát. A měli bychom být na to připravení, protože někdy prostě přijedeme do zemí, kde se něco takového naneštěstí může stát," uvedl Tomori, který si bude moci v pátek v Edenu s Anglií v předstihu zajistit postup na mistrovství Evropy.

O tři dny později Angličané nastoupí v Bulharsku, které bude mít kvůli rasistickému chování fanoušků v zápasech s Českou republikou a Kosovem uzavřenou část stadionu.

Čeští hráči jsou přesvědčeni, že žádné rasistické projevy v Edenu nehrozí. "Myslím, že jsme u nás natolik inteligentní, že nic takového určitě nenastane a zápas proběhne v pohodě," řekl novinářům obránce Ondřej Kúdela. "Dít by se to nemělo. Chceme poprosit fanoušky, aby fandili slušně a v klidu," dodal záložník Jakub Jankto.

"Fotbalová asociace, potažmo česká reprezentace, vždy odmítala jakékoli rasistické projevy. Nepatří to na žádný stadion. V tomto směru chceme apelovat na fanoušky, aby vytvořili pokud možno jen a pouze sportovní atmosféru na utkání," doplnil mluvčí asociace Michal Jurman.

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Anglie 8 7 0 1 37:6 21
2. Česko 8 5 0 3 13:11 15
3. Kosovo 8 3 2 3 13:16 11
4. Bulharsko 8 1 3 4 6:17 6
5. Černá Hora 8 0 3 5 3:22 3

Ondrášek o fotbale v Americe: Trochu laxní, je to jiný svět
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina A
Články odjinud


Články odjinud