10. října 2019 • 10:25

Čech radí reprezentaci: Nechybovat! Český fotbal v Anglii těží z minulosti

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Patnáct let žije v Londýně. Chytal za Chelsea a Arsenal, pro klub ze Stamford Bridge po konci hráčské kariéry pracuje. Proto bývalý brankář Petr Čech s očekáváním vyhlíží páteční zápas české reprezentace proti Anglii v boji o EURO 2020. „Musíme podat výkon na hranici možností. Nedělat chyby a nedávat soupeři jednoduše šance,“ radí mužstvu kouče Jaroslava Šilhavého. Jakou pověst na Ostrovech má český fotbal a v čem je největší síla soupeře?



V březnu to byl rychlý proces. „Three Lions“ na startu kvalifikace smetli národní tým 5:0, hattrickem zazářil Raheem Sterling. Schick a spol. se podle Čecha musejí z půl roku staré zkušenosti poučit.

„Ve Wembley to nebyl válec na jednu stranu, ale Češi dělali chyby, které Angličané potrestali. To je jejich největší kvalita. Klíčem bude nechybovat a nenechat jim prostor za obranou a k protiútokům. Pokud budeme aktivní a dobře organizovaní v bloku, můžeme jim zápas znepříjemnit,“ věří Čech v rozhovoru pro agenturu Sport Invest.

Brankář, který v reprezentaci odchytal 124 zápasů, si uvědomuje velkou sílu Albionu. „Kouzlo Anglie spočívá hlavně v rychlosti. V rychlém přechodu do útoku a v efektivitě zakončení. V prvním zápase jsme viděli, že náš tým jim dovolil pět šest šancí a oni skoro ze všech dali góly. To je jejich největší zbraň,“ tvrdí bývalý gólman.

Jeho nástupce Tomáš Vaclík si mimo jiné bude muset dát pozor na Harryho Kanea, obávaného útočníka Tottenhamu. „Jednoduchý popis? Dává góly. On nevyniká rychlostí ani žádnou obrovskou technickou dovedností. Ale využije každou vteřinu, aby mohl zakončit. Má správný náběh. Umí se ve vápně prosadit hlavou i oběma nohama a dává góly. Prostě je to střelec,“ říká Čech.

Kouč Gareth Southgate hodně sází na mladé hráče, čtyři šikulové z aktuální nominace by ještě klidně mohli hrát za jedenadvacítku. „Ten luxus si můžou dovolit. Své hráče mají v podstatě ve všech týmech Premier League, nastupují v nejlepší lize na světě. Je jedno, jestli jim je dvacet nebo pětatřicet,“ myslí si Čech. Trenér má možnost ze spousty hráčů vybrat ty, kteří mají formu a kteří se mu hodí. Není to otázka věku, ale spíš toho, jak kdo hraje,“ dodává.

On sám z Chelsea dobře zná obránce Fikaye Tomoriho, kterému bude v prosinci dvaadvacet a stabilně nastupuje v základní sestavě „Blues“. „Jeho obrovskou devízou je rychlost. Těží z ní, je těžké ho překonat jeden na jednoho a utéct mu. Každého jednoduše doběhne. S rostoucím počtem zápasů navíc sbírá zkušenosti a sebedůvěru, což je na něm vidět,“ chválí Čech.

Žádné špičkování v kabině londýnského celku ovšem neprobíhalo. „Hráči vědí, že to budu sledovat. Ale jinak jsme se o tom nebavili,“ tvrdí současný člen vedení Chelsea. Jméno tuzemské kopané prý v Anglii během posledních let trochu utrpělo.

„Český fotbal těží z minulosti. Všichni respektují, že jsme země, která umí vychovat dobré fotbalisty. Na druhou stranu jsou si vědomi, že procházíme generační obměnou a v posledních letech se tvoří nový tým. Ale myslím, že nás berou s respektem,“ uzavírá Čech.

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Anglie 8 7 0 1 37:6 21
2. Česko 8 5 0 3 13:11 15
3. Kosovo 8 3 2 3 13:16 11
4. Bulharsko 8 1 3 4 6:17 6
5. Černá Hora 8 0 3 5 3:22 3

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud