TV iSport
12. listopadu 2019 • 04:50

TOP 10 českých dresů: EURO 96, Boby z Lužánek i liberecká rarita za 150 liber

Autor: TV iSport, Martin Vait
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Nové venkovní dresy české reprezentace vyvolaly mezi sportovní veřejností spoustu (především negativních) reakcí. My jsme se ale na fotbalové trikoty podívali z té lepší stránky. Redaktor iSport TV Martin Vait ve speciálním videu vybral TOP 10 českých dresů - a to na klubové i reprezentační úrovni. Který se v jeho žebříčku dostal až na pomyslný vrchol?

  • 10. Mladá Boleslav (2008/09)

    Mladá Boleslav vlétla do české ligy s velkou energií i ambicemi – už v druhém roce mezi elitou se stala vicemistrem a hrála evropské poháry. Dokladem svěžesti z úvodních let nebyla jen její atraktivní předvedená hra, na níž se podílely legendy jako Kulič, Holub, Rajnoch, stejně jako Mendy a především Sylvestre, ale také tyto krásné modrobílé pruhované dresy ze sezony 2008-09 s citlivě vsazenými logy ikonických českých značek.

    Michal Papadopulos v boleslavském dresu pro sezonu 2008/09Foto Archiv Sportu

  • 9. Jablonec (1998/01)

    Jablonec mezi lety 1998-2001 využíval stejné šablonové dresy Puma, které na Euru 1996 nosila i česká reprezentace, a to i se stejným fontem čísel a jmenovek. V případě Severočechů ale byla barevná kombinace pochopitelně jiná. Kromě zelené a bílé symbolizovala přelom milénia u Jablonce také černá - a spolu se sponzory se designérům podařilo skloubit celou řadu prvků do fungwujícího a i zpětně velmi živého celku. Verze dresu z následujících sezon už tak nápadité kombinace barev ani sponzorů sladit nedokázaly.

    Jablonec na přelomu tisíciletí sázel na kombinaci zelené a černéFoto Archiv Sportu

  • 8. Slavia (1995/96)

    Legendární sezona, legendární dres. Klasika ztvárněná i na choreích tribuny Sever. Do sešívaného dresu se nádherně vklínilo červenobílé logo Benziny, stejně jako nenápadně i znak Volkswagenu. Slavia tak při tažení Pohárem UEFA zaujala nejen svými výkony.

    Karel Poborský ve slavném slávistickém dresuFoto Archiv Sportu

  • 7. Olomouc (2013/14)

    Důkaz, že fanoušci si umí vybrat nesmírně pohledné dresy. Povedený trikot zdobila tmavá námořnická modrá s tenkými zlatými pruhy. Sezona 2013-14 nakonec pro Olomouc skončila šokujícím sestupem po třiceti letech mezi elitou, ale příznivci si z ročníku mohli schovat alespoň nějaký pěkný artefakt.

    Olomoucký Jan NavrátilFoto Archiv Sportu

  • 6. Teplice (1999/00)

    Teplice na konci 90. let prožily nádherný start do ligového působení a stejně jako Mladá Boleslav i ony už ve své druhé sezoně dokázaly v lize vystoupat na druhé místo tabulky. Hned na začátku následujícího ročníku se Skláři v 3. předkole Ligy mistrů utkali s Borussií Dortmund, a to v těchto povedených dresech, které vyrobila – světe, div se – firma Alea, která se v pozdějších letech připomněla spíše bizarními random výplody na úbory Radka Štěpánka. Podobnost se vzorem dresu Zbrojovky Brno možná není tak úplně náhodná, přesto je někdy lepší dobře napodobovat, než špatně vymýšlet.

    Dres Teplic ze sezony 1999/2000Foto Oldfootballshirts.com

  • 5. Žižkov (2001/02)

    Není jednoduché dát dohromady povedený pruhovaný červenobílý dres, zvlášť pokud do něj chcete zasadit logo výrobce i sponzora. Své by o tom mohlo říkat Atlético Madrid, PSV Eindhoven a celá řada dalších světových klubů, kteří bojují s podobnými problémy.

    Viktorce Žižkov se ale ideální dres podařilo navíc skloubit s nejpovedenější sezonou v její historii. Do posledního kola boj o titul, který nakonec nešťastně ztratila na úkor Liberce, slušná cesta v evropských pohárech. Tam zdobil Žižkov jiný sponzor, než kterým byla švýcarská pojišťovna Zürich, a to výrobce nápojů Pepsi. Jistá švýcarská distinguovanost v dresu v protikladu s horníkovskými odposlechy je ale asi zpětně nejkrásnějším kontrastem v českém fotbale.

    Útočník Viktorie Žižkov Michal PospíšilFoto Archiv Sportu

  • 4. Sparta (1995/96)

    Těžko si za posledních pár desetiletí vzpomenout na nepovedený dres některého z pražských „S“. Takřka každý rok jsou slávistické i sparťanské trikoty krásné, jednoduché a je prakticky nemožné je zprznit. Snad i proto se z nich jen těžko vybírají ty výjimečné. Možná nejpěknější je čistě z estetického hlediska dres Sparty paradoxně ze sezony, která se Letenským za samostatné historie České republiky povedla nejméně – 1995-96. Sparta tehdy začala spolupracovat se společností Nike, která se postarala o designově čistý dres, který ale dál doprovázelo památné logo sponzora, automobilky Opel.

    Pavel Nedvěd na archivní fotografii v dresu SpartyFoto Archiv Sportu

  • 3. Liberec (2000/01)

    Liberecké dresy tradičně patří k těm nejjednodušším, ale zároveň i nejpovedenějším. Velkou zásluhu na tom má jen minimální obměňování sponzora, kterým je už dlouhá léta z velké části firma Preciosa. Nejkrásnější verze dresů s lemováním na ramenou a rukávech je ovšem extrémně raritní - na internetu se shodou okolností zrovna prodává za 150 liber, v přepočtu cca 4500 korun. Liberec v ní totiž nastoupil k jedinému zápasu, ovšem zároveň jednomu z těch nejslavnějších, který se na stadionu U Nisy odehrál - v Poháru UEFA proti Liverpoolu.

    Tyto unikátní sady měla na svědomí firma Umbro, která oblékala liberecké fotbalisty pouze do utkání evropských pohárů v sezoně 2000-01. “Pro každý zápas měl tehdy Slovan trochu odlišnou verzi dresů. Na ligu se tehdy klub domluvil se společností Alea,” říká tiskový mluvčí Liberce a velký milovník dresů Slovanu Tomáš Čarnogurský. Konkrétně v této nejpěknější sadě s lemováním na dresech nastoupil Slovan pouze v jednom z nejslavnějším zápase historie stadionu U Nisy proti Liverpoolu.

    Liberecký dres z utkání s Liverpoolem se prodává za 150 liberFoto Archiv Sportu

  • 2. Boby Brno (1997/98)

    Jednou z největších českých devadesátkových fotbalových nostalgií jsou bezpochyby brněnské Lužánky a Boby. Ale nebýt dresů ze sezony 1997/98, byla by tahle legenda o poznání chudší. Tradiční celočervený domácí trikot skvěle posunují na nejvyšší úroveň drobné detaily - černobílé pruhy na límci a rukávech a kosočtvercové šrafování po celé ploše dresů. A pak taky spojené meče firmy Wilkinson Sword s jednoduchým klubovým logem.

    Jan Maroši (vpravo) ve slavném brněnském dresuFoto Archiv Sportu

  • 1. Reprezentace (1996/98)

    Zatím stále nepřekonaný a nepřekonatelný dres. Nejen tím, co znamenal pro český fotbal, který v něm dosáhl svého největšího úspěchu v samostatné historii, ale i svým designem. Udal trend pro barevné zpracování všech dalších českých domácích dresů – dominantní červená jako na Felicii, s modrými trenkami a modrými prvky na rukávech a bocích.

    A i když se designéři Pumy nebáli být odvážní a na dresu hýřili množstvím různých vzorů, jak bylo 90. letům vlastní, nespadli do kýčovité křiklavosti a přebujelosti. Naopak všechny nápady skloubili takřka do dokonalosti. Absolutní třešinkou je pak skvělý font jmen a čísel.

    Stříbrná česká reprezentace z ME 1996Foto Archiv Sportu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud