8. října 2019 • 14:51

Medaile pro hokejové juniory jsou na světě. Každá z nich je originál

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Medaile pro nejlepší týmy mistrovství světa do 20 let v Ostravě a Třinci (26. prosince až 5. ledna) jsou na světě. Autorem návrhu je Oldřich Sládek, každá z medailí je ručně vyrobená z celkem patnácti částí. Každá je originál. Parta trenéra Václava Varadi má na domácím šampionátu o další motivaci postaráno.



„Estetika medailí vychází z podoby ocelových měst Ostravy a Třince, jejich tradiční průmyslové podoby a principu jejich stavby,“ říká Oldřich Sládek, který vyráběl medaile už pro mistrovství světa 2015. „Nemají klasickou konstrukci, ale kombinují architektonické principy ocelových měst s moderními materiály.“

Každá z medailí se skládá ze sedmi vrstev: šest vrstev ocelového plechu, každý laserem prořezán do jiného tvaru, mezi které je vložena stuha z gumotextilie. Všech sedm vrstev je dohromady spojeno mosaznými nýty. „Stejně jako byly nýtovány původní tovární stavby,“ popisuje Sládek.

V Třineckých železárnách má historie výroby surového železa a oceli dlouholetou tradici, která sahá do roku 1839. „Ocel je ušlechtilý materiál, který přetrvá po celé generace. Velmi nás těší, že právě ocel byla při výrobě medailí použita pro mistrovství světa juniorů, které hostíme v naší hale. Je to přímo symbolické spojení,“ těší generálního ředitele Třineckých železáren Jana Czudka, který je i viceprezidentem hokejových Ocelářů.

Zlaté medaile jsou galvanicky zlaceny čtyřiadvacetikarátovým ryzím zlatem, jejich stuha má červenou barvu. Stříbrné jsou ponechány v barvách oceli a doplněny modrou stuhou. Plechy na bronzové medaili jsou zlaceny červeným zlatem a je mezi ně vložena stuha bílá. V průměru medaile měří 60 milimetrů a jejich šířka je půl centimetru.

„U ocelových vrstev se střídá úprava povrchu, broušení a lesk,“ popisuje Sládek. „Tím medaile dostává hloubku, kde lesklé části vystupují z matných a naopak. Někde dokonce prosvítá barva stuhy skrz plech.

Hlavní motiv na líci medaile přímo vychází z loga světového šampionátu, tedy ze stylizace hokejového brankáře. Pro logo šampionátu byla inspirací euforická radost brankáře Petra Mrázka. Rub je navržen tak, aby splňoval požadavky Mezinárodní hokejové federace IIHF, obsahuje tedy její logo a obě jména hostitelských měst.

Vstupenky na MS v hokeji do 20 let v Ostravě a Třinci >>

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud