7. listopadu 2019 • 20:52

Česko - Švédsko 3:1. Říhův tým začal výhrou. Will zářil, rozhodl Kovář

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do prvního podniku nové sezony vstoupili skvěle. Čeští hokejisté v úvodním zápase Karjala Cupu přehráli výběr Švédska 2:1 a nad seveřany zvítězili počtvrté v řadě. O vítězný gól v zápase, ve kterém národní tým Tre Kronor přestřílel, se postaral kapitán Jan Kovář v první využité přesilovce. Prosadil se rovněž Dmitrij Jaškin a Michal Řepík. V české brance zazářil gólman Roman Will. Příští zápas čeká mužstvo kouče Miloše Říhy v sobout, kdy se od 16.30 postaví Finsku.



Po bezbrankové úvodní třetině otevřel skóre ve 25. minutě Dmitrij Jaškin. Na vyrovnání Mikaela Wikstranda odpověděl ještě ve druhé části kapitán Jan Kovář. Při závěrečné hře Švédů bez gólmana pojistil výhru Michal Řepík.

Premiéru v reprezentačním dresu si odbyl šestadvacetiletý útočník Lukáš Sedlák. Na postu asistenta trenéra byl poprvé oficiálně Miloš Říha mladší, jenž mužstvu vedenému jeho otcem vypomáhal již v průběhu minulé sezony.

V pátek se český tým přesune do Helsinek, kde ho v dalším pokračování turnaje čeká v sobotu duel proti domácímu Finsku, které dnes porazilo Rusko 4:3. Sborná bude soupeřem Čechů v neděli.

Úvodní dvacetiminutovka v sezoně na mezinárodní scéně příliš vzruchu nenabídla. Z obou gólmanů byl trochu překvapivě tím více zaměstnaným Švéd Reideborn. Hráči Tre kronor vyslali na Willa, který dostal přednost před Langhamerem a Vejmelkou, za první třetinu pouhé tři střely.

První velkou možnost ke změně skóre přineslo Klingbergovo podražení ze začátku šesté minuty. V následné přesilovce byl Řepík na chvilku sám před Reidebornem, prostřelit ho ale nedokázal, vzápětí se neujala ani Nestrašilova dorážka. Slibný byl později i Pavlíkův pokus z kruhu, který Reideborn vytěsnil se štěstím hřbetem lapačky.

Ve 22. minutě Češi špatně vystřídali, nejenže ale zvládli oslabení bez úhony, Doudera navíc při útočném výpadu notně pozlobil Reideborna. Nedlouho poté už se hosté radovali: Krejčík nahodil puk od modré čáry, ten se odrazil od jednoho z domácích hráčů k Jaškinovi, který parádní ranou z úhlu pod horní tyčku otevřel skóre.

Před polovinou zápasu přišla zdařilá pasáž Seveřanů. A vyrovnávacím gólem ji korunoval Wikstrand, jenž přesnou ranou zápěstím s pomocí brankové konstrukce překonal Willa.

Na konci 34. minuty se ale Švédové podruhé dopustili prohřešku proti pravidlům a tentokrát už přišel i trest. Nestrašil našel od postranního hrazení prudkou přihrávkou rozjetého Kováře, který nastavil z bekhendu hůl a Reideborn neměl nejmenší šanci zareagovat.

Krátce poté hráli Češi opět v šesti, domácí tým ale přesilovku nevyužil. Střely na branku byly po dvou třetinách 24:9, z této velké převahy vytěžili hosté jen těsné vedení 2:1.

Ve třetím dějství ho čeští hokejisté velmi pozorně bránili, a když už si Švédové našli cestu do zakončení, ztroskotali na pozorném Willovi. Největší šanci na vyrovnání měl v polovině třetiny Friberg, když zakončoval bekhendem z otočky do odkryté branky, ale kotouč zastavila závora v podobě Willovy hole na brankové čáře.

Už 140 sekund před vypršením základní hrací doby sáhli domácí ke hře bez brankáře, ale prodloužení definitivně odmítl Řepík.

Ohlas trenéra Miloše Říhy:

"Můžu být velice spokojený, protože na ty tři tréninky a taktiku, kterou jsme klukům vysvětlovali, jsme to zvládli. Myslím, že jsme byli od začátku zápasu lepší a lépe jsme bruslili. V té první třetině jsme si vytvořili takové tři šance, kdy jsme nebyli důrazní na brankovišti, ale sami jsme Švédy k ničemu nepustili. Možná v přesilovkách měli dvě šance, ale jinak jsme ten zápas zvládli bravurně."

Karjala Cup 2019: program a nominace >>

Góly

Domácí: 24:47. Jaškin, 34:36. Jan Kovář, 58:12. Řepík

Hosté: 30:50. Wikstrand

Sestavy

Domácí: Will (Langhamer) – Šustr, Jeřábek (A), Moravčík, J. Krejčík, Zámorský, M. Doudera, Pyrochta, J. Galvas – Řepík, Jan Kovář (C), A. Nestrašil – H. Zohorna, T. Zohorna (A), R. Zohorna – T. Rachůnek, Sedlák, Jaškin – M. Stránský, Filippi, R. Pavlík – Smejkal.

Hosté: Reideborn (Hellberg) – Sellgren (A), Wikstrand, Nilsson (C), Alsing, Lundberg, Bertilsson – Lindqvist, Berglund, Rödin – Zaar, Händemark, Bromé (A) – C. Klingberg, Sundström, O. Lindberg – Brodin, L. Johansson, Friberg.

Rozhodčí

Sergej Morozov (RUS), Ivan Fatejev (RUS) – Daniel Persson (SWE), Tobias Nordlander (SWE)

Stadion

Tegera Arena, Leksand (SWE)

Návštěva

5078 diváků

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud