Fotky prvního sněhu zveřejnila Horská služba Šumava, několik centimetrů poprašku napadlo na Kvildě. V sobotu bude podle meteoroložky Dagmar Honsové zataženo až oblačno, zejména na východě území s deštěm nebo přeháňkami, na horách postupně sněžení.

První sníh na šumavské Kvildě.
Autor: Facebook Horské služby

V neděli bude oblačnosti i srážek méně - očekáváme oblačno až polojasno, místy přeháňky, na vrcholcích hor sněžení. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C. Řidiči by měli dávat pozor v neděli nad ránem pozor, silnice totiž budou namrzat.

Svatý Martin přijede na bílém koni jen do hor

11. listopad a tedy sv. Martin je u nás neodmyslitelně spojen se začátkem sněžení. Přitom původní pranostiky hovoří spíše o ochlazení v tomto období, tzv. martinském ochlazení, kdy se dny vyznačují mlhavým a pošmourným počasím. Jedna z nejstarších vzpomínek na ochlazení na sv. Martina je z roku 1076, kdy úderem 11. listopadu zamrzly řeky a začala ukrutná zima, která podle historických pramenů vydržela až do Velikonoc v následujícím roce.

Letos ale výraznější změnu v počasí sv. Martin nepřinese – i nadále bude převládat velká oblačnost s občasným deštěm nebo přeháňkami, na horách i se sněžením. Po ránu se budou tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. Nejvyšší odpolední teploty se budou stále pohybovat až kolem 10 °C.

Fotogalerie
24 fotografií