Zdrcující zpráva o smrti zřejmě nejslavnějšího českého zpěváka přišla ve středu 2. října, přesně v 10:13 hod. : "S nejhlubším zármutkem v srdci oznamuji, že nás včera (v úterý), krátce před půlnocí, po těžké a dlouhé nemoci, opustil můj milovaný manžel Karel Gott. Odešel doma, v tichém spánku, v kruhu své rodiny,“ oznámila Ivana Gottová.

Proč Gott sám přerušil léčbu? Kvůli rodině!
Autor: archiv

Bertramka

V ten moment začaly na Bertramku, kde zpěvák s rodinou žil, proudit davy lidí, aby se zármutkem v srdci zapálily svíčku, položily květinu nebo zanechaly vzpomínku, ať už písemnou nebo fotografií. Během několika dnů se před bránou domu vytvořil desetimetrový koberec ze svíček. Pietní místo bude možné navštívit až do pondělí 13. října, pak ho úklidová četa odstraní.

Pietní místo na Bertramce se rozrostlo do nebývalých rozměrů.
Autor: Blesk - Daniel Černovský

Svíčky za Karla Gotta před jeho domem na Bertramce
Autor: Foto Blesk - Pavel Machan

12. října, pár hodin před plánovaným veřejným rozloučením v osm hodin ráno v pražském paláci Žofín, přivezlo pohřební auto rakev s ostatky Karla Gotta. Zaměstnanci pohřební služby a Žofína připravili místo, kde byla položena rakev, a před ní srdce z rudých růží od manželky Ivany. Od osmi hodin do půlnoci se přišlo s Mistrem rozloučit téměř 50 tisíc lidí a většina přinesla květinu, takže už v poledne bylo vyhrazené místo na věnce a květy plné. Po skončení byla rakev odvezena do pohřebního ústavu a veškeré věnce a květy do Kinského zahrady, kam stále přicházejí lidé, aby se s božským Kájou rozloučili.

Veřejné rozloučení se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem na pražském Žofíně.
Autor: David Kundrát

Poslední rozloučení s Karlem Gottem na Žofíně.
Autor: fotografové Blesku

Poslední rozloučení s Karlem Gottem na Žofíně.
Autor: fotografové Blesku

Ráno 13. října byla rakev s ostatky převezena do katedrály sv. Víta, kde od 11 hodin zádušní mši sloužil kardinál Dominik Duka a na pozvání rodiny přišlo okolo 800 lidí. Poprvé od úmrtí Karla Gotta se objevila vdova Ivana se všemi jeho dcerami - Charlottkou, Nellinkou, Lucií a Dominikou. Zádušní mše, na které přednesla dojemnou řeč Jiřina Bohdalová a zazpívala Lucie Bílá nebo Štefan Margita, trvala hodinu a půl. Po skončení mše za zpěvu Karla písně Už z hor zní zvon odnesla hradní stráž rakev, za níž  šla rodina, do přistaveného auta.

Při smutečním projevu Jiřiny Bohdalové se řada smutečních hostů neubránila slzám.
Autor: Reprofoto ČT

Kněz Zbigniew Czendlik pronesl slovo nad rakví.
Autor: Reprofoto ČT

Video
Video se připravuje ...

Nejdojemnější řeč Jiřiny Bohdalové: Takhle se rozloučila s Gottem. Česká televize

Pohřební vůz s rakví a auto s Ivanou a dcerami zamířily do motolského krematoria, kde tělo bude zpopelněno. Než zaměstnanci přenesli rakev do smuteční síně, tak se Ivana a dcery s Mistrem naposledy rozloučily tichou vzpomínkou u rakve.

Poslední rozloučení s Karlem Gottem na dvoře krematoria v Motole
Autor: Blesk

 

 

Poslední loučení na dvoře krematoria v Motole.
Autor: Fotografové Blesku

Poslední rozloučení na dvoře krematoria v Motole
Autor: Blesk

VIDEO: Gottův pohřeb hlídá vrtulník: Podívejte se na policejní záběry!

Video
Video se připravuje ...

Gottův pohřeb hlídá vrtulník: Podívejte se na policejní záběry! David Malík

Fotogalerie
40 fotografií