Google oznámil, že chce intenzivně bojovat s množstvím škodlivých aplikací, které se do obchodu dostávají (a že jich je dost) a začal spolupracovat se třemi výrobci mobilního bezpečnostního softwaru. Ti se nově budou podílet na zachytávání podezřelých aplikací. 

Konkrétně jde o firmy Lookout, Zimperium a slovenský ESET, kteří společně vytvoří tzv. App Defence Alliance, tedy alianci pro obranu aplikací. Google uvedl, že si tyto společnosti vybral proto, že podle něj slaví v oblasti mobilní bezpečnosti největší úspěchy.

TIP: Google smazal z Play Storu 29 aplikací na zkrášlování. Kradly fotografie uživatelů

Všechna tři jména nyní dostanou přístup do systému Googlu, který kontroluje aplikace a budou z něj dostávat vzorky softwaru. Zároveň se k nim bude dostávat veškerý malware, který bude zachycen, aby se o něj mohly postarat. Plus pokud na škodlivou aplikaci narazí sám uživatel, může ji nahlásit přímo alianci.

Útočníci se na obchod Google Play snaží propašovat pochybné kusy softwaru velmi často. Přeci jen Android je nainstalován na více než 2,5 miliardách zařízeních po celém světě, což z něj dělá atraktivní platformu pro šíření neplech. Google sice každoročně uvádí, že se jeho bezpečností snahy lepší a zachytává čím dál více aplikací, stále jich je ale dost na to, aby bylo možné mluvit o vážném problému. Vznik aliance jen potvrzuje, že na to Google zcela nestačil.

I pouhá jedna nakažená aplikace, tváří-li se dostatečně atraktivně, může udělat paseku na milionech zařízení. Už jsme to viděli až mockrát. Proto je kritické, aby se do obchodu vůbec nedostala.