Naopak zařazení ryb a ořechů do jídelníčku přispívá k psychické pohodě.„Dřívější démonizace tuků je jednou z příčin vysoké míry obezity a výskytu civilizačních chorob v České republice. Stále totiž panuje mýtus, že tuky tělu škodí. Není to pravda, existují i „zdravé“ tuky, které jsou nezbytné pro správné fungování našeho těla. Vedle bílkovin a sacharidů by tak měly být tuky nedílnou součástí pestré stravy. Důležité jsou zejména omega-3 nenasycené mastné kyseliny,“ říká doc. PhDr. Hana Přikrylová Kučerová z Psychologického ústavu Masarykovy univerzity v Brně.

Omega-3 mastné kyseliny z ryb

Omega-3 mastné kyseliny si lidské tělo nezvládne samo vyrobit. Musí je proto dostávat z jídla. Nejvíc jich lidé získají z ryb, které žijí ve studených vodách, třeba z lososa, sledě nebo sardinky. Dalším důležitým zdrojem jsou pak chia semínka nebo vlašské ořechy.

Omega-6 působí záněty

Naopak omega-6, které jsou obsaženy v olejích, by se měly jíst s mírou. „V Česku, ale i v okolních zemích, mají lidé nadbytek omega-6 a nedostatek omega-3 mastných kyselin. Lidské tělo tuky potřebuje, ale důležitý je správný poměr mezi nimi. Měli bychom jíst méně brambůrek, a naopak přidat do jídelníčku ořechy a ryby,“ vysvětluje doc. PhDr. Hana Přikrylová Kučerová.

Rakovina i paradentóza

Nadbytek omega-6 podle ní způsobuje v těle rozvoj zánětů, které jsou spouštěčem řady civilizačních nemocí. Patří mezi ně například rakovina, onemocnění srdce, ale i deprese. Jedním ze zánětů, který může vést k dalším závažným onemocněním, je paradentóza. „Zdánlivě banální zánět dásní mívá na svědomí vyšší riziko infarktu. Zánět lze odhalit pomocí speciálního vyšetření krve, tzv. hs-CRP. Lidé by neměli infekci podceňovat a přecházet nemoci. Záněty lze včas odhalit při preventivních prohlídkách, a to jak u praktika, tak u gynekologa nebo zubaře,“ říká MUDr. Igor Karen ze Společnosti všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP.

Od zánětů k depresi

Fyzické potíže způsobené záněty postupně ovlivňují psychiku člověka a vedou k depresi. Tímto závažným psychickým onemocněním trpí na světě tři miliony lidí. Častěji postihuje ženy a jeho projevy se různí.

Pacienti trpící depresí se často kromě závažné poruchy nálady potýkají s poruchami spánku, úzkostí, únavou, zhoršenou koncentrací a s pocity viny, které mohou vést až k sebevraždě. U lidí s touto závažnou psychickou nemocí potvrdili lékaři nedostatek prospěšných tuků omega-3. Naopak mají v krvi a mozku oproti zdravým lidem vyšší poměr omega-6.

„Depresi lze léčit pomocí antidepresiv, psychoterapie a dalších aktivit, jako je dostatek spánku nebo sportu. Bohužel se ale ukazuje, že úspěšnost zmírnění symptomů nemoci je pouze asi 50 %. Právě zařazení zdravých tuků do stravy může spolu s dalšími metodami pacientům pomoci. Je prokázané, že v zemích, kde se konzumuje hodně ryb, zeleniny a ovoce, je výskyt deprese podstatně nižší,“ doplňuje doc. Hana Přikrylová Kučerová.

VIDEO: MUDr. Igor Karen ze Společnosti všeobecného lékařství hovoří o chřipce.