Už jako malá holka milovala hudbu. Hraje trochu na kytaru, ale hlavně na klavír. Kvůli svému postižení však nemohla při hře používat pedály. „Bez použití pedálů nelze vůbec prodloužit některé tóny. Třeba hudba období romantismu je přitom na používání pedálů postavená. Bez nich skladby působily prázdně. Vypomáhala jsem si různě. Při vystoupení mi pedál sešlapávali kamarádi,“ popsala Monika Velacková.

Pokynem je kývnutí

S omezením se ale nehodlala smířit. Sedla k internetu a zhruba tři měsíce oslovovala nejrůznější firmy i technické univerzity. Potřebovala vymyslet zařízení, které by nahradilo její nohy. „Výzkumníci z Mechatronické laboratoře Vysokého učení technického v Brně mi vyšli vstříc,“ říká a dodává: „Vývoj trval asi osm měsíců.“

Zařízení schované v krabičce reaguje na pohyb Moničiny hlavy. „Na pásek si připevním krabičku a za uchem mám snímač připojený k elektrickému pianu. Čidlo snímá pozici hlavy a podle toho vyšel signál, kdy je třeba pedál stlačit,“ popsala klavíristka. Pohyb hlavy připomíná klasické kývnutí „ano“.

Hudbu bude učit

Pro Moniku se otevřel nový svět. Rozhodla se, že se bude hudbě věnovat profesionálně. Nyní pracuje v administrativně, od nového roku se ale stane učitelkou hudby. Ostatně tento obor v kombinaci s angličtinou vystudovala na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Miluje především vážnou hudbu a ze všech skladatelů nejvíce Frederyka Chopina. Vystupuje s kapelou Gladiator revival a hostuje i v jiných skupinách, to se pak odváže u rockových skladeb.

„Málokdo si asi umí představit, co pro mě tohle zařízení znamená. Po letech, kdy jsem používání pedálu znala především teoreticky, mohu jeho funkce zapojit i do svého hraní,“ říká šťastně.

V jejím rozhodnutí ji podporuje i přítel Martin. „Poznali jsme se v kasárnách, kde jsem byla jako dobrovolník pomáhat klubu vojáků v záloze. Střelba ze zbraní a z luku je moje druhá vášeň,“ dodává Monika, kterou nezastaví žádná nepřízeň osudu.

Monice na míru

Zařízení vyvinul Michal Bastl společně s kolegou Michalem Matějáskem. „Jde o prototyp vyrobený přímo na míru Monice Velackové. O tom, zda do tohoto projektu jít nebo ne, jsme vůbec nemuseli přemýšlet. Pro nás to byla maličkost,“ říká Bastl. Na vývoji a výrobě zařízení výzkumníci pracovali ve volném čase a náklady na nákup komponentů a výrobu hradila Mechatronická laboratoř FSI VUT v Brně.

VIDEO: Pianista roku 2017 Robert Ferenc. Talent v něm objevily vychovatelky v dětském domově.