Feťák vyzbrojený kuchyňským nožem si vždy vybral slabší oběti, školáky nebo mladé ženy. Poprvé zaútočil na konci září v parku u Kounicových kolejí. „Vybral si trojici chlapců ve věku od devíti do třinácti let. Pohrozil jim nožem a požadoval jejich mobilní telefony,“ uvedl kriminalista Jaromír Komenda.

Vyděšení hoši odevzdali přístroje v hodnotě 20 tisíc lotrovi, ten je zpeněžil u překupníků. Vyinkasoval za ně pouhých 1500 korun. Další den už „úřadoval“ pod Špilberkem. „Dvě devatenáctileté slečny připravil také o mobilní telefony a dva a půl tisíce korun,“ řekl kriminalista. Peníze na drogy mu vydržely čtyři dny, poté se vrátil na místo činu.

Dokonce v odpoledních hodinách, kdy parkem korzuje řada lidí, obral dvě mladé ženy opět o mobilní telefony a dvě tisícovky. Čtvrtý pokus mu však nevyšel, přepadená mladá žena (24) měla v peněžence jen pár bezcenných rumunských bankovek.

Akce Špilberk

Kriminalisté měli díky svědectví i kamerovým záznamům jasno. O den později park obsadili a k večeru narazili na toho, koho hledali. „Osm dní po první loupeži skončil mladík v poutech. K činům se doznal, hrozí mu až deset let vězení. Podle všeho byl v zoufalé situaci, bez peněz a domova, navíc závislý na drogách,“ shrnul kriminalista.

Policie i tak mladíka, který skončil ve vazbě, vyšetřuje dál s podezřením, že toho má na svědomí mnohem více.