Drama se odehrálo loni v červnu po příjezdu exekutorů. Hana nejprve argumentovala tím, že exekuce je nelegální, neboť dosud nebylo skončeno soudní líčení. V něm se domáhali toho, že o dům přišli podvodem.

„Paní vyšla před dveře, odmítala spolupracovat, tvrdila, že je to neoprávněné. Chtěla zavřít dveře, společně jsme se o ně přetlačovali. Když jsme se dostali dovnitř, stál tam pán s namířenou krátkou střelnou zbraní. Já nebo kolega, někdo zakřičel zbraň a rozutekli jsme se. Schovali jsme se pak za autem,“ popsal vyhrocenou situaci exekutor Patrik Bavor.

Vojtěch postupně odmontoval přívodní plynové trubky k plynovým spotřebičům v šesti místnostech a dále otevřel kohout propan-butanové lahve s hmotností deset kilogramů a čekal, až směs dosáhne výbušné koncentrace.

Chcípnete tady se mnou!

Během zásahu policejních těžkooděnců se snažil výstřely z plynové pistole dosáhnout výbuchu nahromaděného plynu. Když se to nezdařilo, sáhl po zápalkách. Mužům zákona se ho podařilo zpacifikovat doslova na poslední chvíli. „Chcípnete tady se mnou!“ měl vykřikovat.

„První škrtnutí mu nevyšlo, druhý pokus nestihl. Skočil jsem na něj a zabránil mu v tom,“ vypověděl u soudu velitel policejní zásahové jednotky.

Video
Video se připravuje ...

Justiční stráž odvádí od Krajského soudu v Brně manžele Vojtěcha B. (53) a Hanu B. (51), kteří v červnu 2018 chtěli nechat vybuchnout dům v Kobylí na Břeclavsku. Hynek Zdeněk



Plynař měl obavy

Podle plynařů byla v místnosti vysoká koncentrace plynu, na výbuch ale zřejmě nestačila. „Měřil jsem ji přes rozbité okno po několika minutách od zákroku policistů a dosahovala 2 % plynu ve vzduchu. Dvojnásobná koncentrace stačí k výbuchu. Měl jsem na sobě husí kůži,“ přiznal u soudu plynař.

Manželé: Za vším je podvod

Manželé z Kobylí se dostali do problémů poté, co dům, v němž bydleli, prodal jejich syn. „Dohodl se s kupci na smlouvě, jenže pak mu podstrčili jinou. Navíc mu dodnes za dům nezaplatili. Už osm let se snažíme dokázat, že je smlouva neplatná a že jsme byli okradeni o 3,5 milionu korun. Vše, co jsme celý život budovali, bylo zneuctěno a kvůli podvodu nemáme nic. Spravedlnosti jsme se ale nedokázali dovolat,“ vysvětlil Vojtěch, proč v něm bouchly emoce. 

Za své počínání se u soudu omluvil, ani to však senát neobměkčilo. Rozsudek zatím není pravomocný, všechny strany si nechaly lhůtu k vyjádření.

Fotogalerie
9 fotografií