„O jeden pár vlaků navíc pojede také ze severní Moravy přes Břeclav do Vídně,“ řekl manažer ČD Radek Dvořák. Nový pár vlaků Porta Moravica pojede podle něj v trase současného expresu Helfštýn z Bohumína do Břeclavi a zpět a v Rakousku bude pokračovat až do Grazu.

V opačném směru z jihu na sever pojede v trase vnitrostátního expresu Helfštýn nově vlak EuroCity Sobieski Vídeň–Gdyně a v dosavadní trase tohoto vlaku pojede nový spoj Porta Moravica.

Když to nejde letadlem, tak aspoň vlakem

Poté, co ztroskotaly snahy Brna o přímá letecká spojení s Německem, získá od května 2020 moravská metropole alespoň přímé spojení s Berlínem vlakem.

„Nový přímý spoj z Grazu přes Vídeň, Brno a Prahu do Drážďan a Berlína bude součástí expresu Railjet Vindobona,“ řekl manažer ČD Radek Dvořák.

V pátek a v neděli, kdy se očekává největší zájem o cestování, bude navíc v úseku Praha–Brno–Praha expres doplněn o posilový pár vlaků railjet Brněnský drak. V hlavní špičce během pátků a nedělí posílí ČD o další vozy také některé spoje railjet Vindobona mezi Prahou a Břeclaví a Rakouskem.

VIDEO: V Praze probíhala simulace zásahu u následků výbuchu tlakové lahve uvnitř jedoucího vlaku.