V ordinaci, která je umístěna přímo v azylovém domě ve Wenzigově ulici,  se dveře netrhnou. Není to prý ale tím, že by počet homelesů nějak masivně narůstal, ale prostě se naučili užívat si zdravotní péče. „Podařilo se vybudovat důvěru mezi klienty a zdravotním personálem ordinace,“ řekla vedoucí magistrátního odboru sociálních služeb Alena Hynková.

600 tisíc je málo

Město už letos na provoz ordinace vyčlenilo 600 tisíc korun. Teď se ale zjistilo, že to nestačí. „Z důvodu většího objemu provedených úkonů byla dotace již prakticky vyčerpána. V případě poskytnutí dotace 50 tisíc bude částka použita na úhradu mezd lékaře, zdravotní sestry a na nákup zdravotnického materiálu,“ uvedla Hynková.

Péče o bezdomovce

Ordinace slouží osobám ohroženým sociálním vyloučením či již sociálně vyloučeným, hlavně bezdomovcům a cizincům. „Zdravotní péče je poskytována minimálně dva dny v týdnu lékařem s atestací praktického lékaře a zdravotní sestrou,“ vysvětlila náměstkyně primátora Eliška Bartáková. Poskytnutí peněz odsouhlasila Rada města Plzně, nyní musí vše ještě schválit zastupitelé.

VIDEO: Stařenka dala promrzlé bezdomovkyni polévku.