Země nikoho vedle rozvíjejícího se Karlína příliš neláká k výletům a relaxaci. Od roku 1989 se obří plocha, na níž se nacházely různé průmyslové podniky, plynárna, vozovna nebo obrovský sklad materiálů, postupně proměňuje. Pozemky zde vlastní zejména hlavní město, ale v roce 2007 uzavřelo smlouvu o budoucí koupi se Sekyra Group, kterému země brzy připadne a developer zde plánuje velký projekt Rohan City.

Ostatní pozemky patří přibližně dalším čtyřem vlastníkům, kteří zde chystají různé stavební projekty. Podle ředitele Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) Ondřeje Boháče nemůže město kromě územního plánu a vypracované územní studie příliš ovlivňovat další podobu nové čtvrti, přesto se o nové podobě snaží IPR s developery jednat.

Nový Karlín?

„Na části území by měla být bytová zástavba doplněná o administrativní funkci a na velké části území by měl vzniknout rekreační ostrov, Rohanský park,“ říká Ondřej Boháč. V oblasti by podle současných stavebních plánů mělo vzniknout 1750 bytů pro přibližně 5 tisíc lidí a dalších 5 tisíc lidí by sem mělo dojíždět do práce. Většina budov by měla mít podle zveřejněné studie více, než devět nadzemních pater.

Park

Velkou novinkou by měl být právě Rohanský park, který svou rozlohou bude patřit k největším parkům v Praze. „Území bude odtěženo, tím pádem výrazně sníženo a bude sloužit jako jeden ze způsobů protipovodňové ochrany. Povede zde zase historicky původní koryto a ostrov se stane zase ostrovem. Na ostrově bude přírodní krajinné prostředí, pro které připravujeme krajinářskou soutěž, ale očekáváme, že se bude blížit břehovému rázu a bude mít divočejší povahu,“ prozrazuje Boháč s tím, že soutěž by měla být zadaná v nejbližších měsících. Revitalizace parku by měla být podle náměstka pro územní rozvoj Petra Hlaváčka (Spojené síly pro Prahu) hotová v letech 2030 až 2040.

Mosty

Nové čtvrti v blízkosti stanic metra a tramvají by mohly odlehčit i dvě nové mostní konstrukce. První lávka Holka mezi Holešovickou tržnicí přes ostrov Štvanice do Karlína by se měla velmi brzo začít stavět. Druhou plánovanou stavbou je Rohanský most, který ale zatím nemá jasné místo, kudy by mohl vést. Ondřej Boháč by chtěl, aby přes něj jezdily i tramvaje, což jeho umístění značně komplikuje. O jeho budoucnosti by měla rozhodovat současná koalice magistrátu.

Video
Video se připravuje ...

Ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy Ondřej Boháč popisuje, co lze vidět na výstavě o Rohanském ostrově. Jiří Marek

Na výstavě v CAMPu si můžete prohlédnout obří 3D model celého území a prohlédnout si, jak by měla nová zástavba zapadnout do té stávající. Prohlédnout si můžete datovou analýzu na 24 metrů dlouhé projekci. Dále jsou připraveny dvě dotykové obrazovky, kdy v jedné jsou bližší informace o vlastnickém rozložení, stavebních projektech a v jakém jsou stádiu. Na druhé obrazovce si připravili žáci ZŠ Tusarova fotografie a mapy, jak sami vidí území.

Kde: Vyšehradská 51, Praha 2.
Kdy:
od 15. října do 20. prosince, úterý – neděle od 9:00 do 21:00.
Za kolik:
zdarma.

Fotogalerie
32 fotografií