O zástavbě brownfieldu na smíchovském nádraží se mluví již od roku 1994, kdy vznikla první studie nastiňující, co by tu mohlo být. Nyní už je jasno, že sever území budou zabírat zejména byty, které by měly architektonicky navazovat na okolní zástavbu Smíchova. Developer Sekyra Group má podle jejího výkonného ředitele Leoše Anderleho platné stavební povolení a na přelomu roku začne stavět.

Severem a jihem Smíchov City bude procházet kilometrový bulvár rovnoběžný s Radlickou, začínat bude v Ostrovského ulici a eskalátory cesta povede až na perón smíchovského nádraží. Podle Anderleho se v jižní části počítá se školou, dvěma polyfunkčními objekty, hotelem a čtyřmi budovami, v nichž bude sídlit Česká spořitelna. Kromě zeleného bulváru budou na jihu i dva rozsáhlé parky. „Každý park je skoro stejně velký jako Staroměstské náměstí, takže je můžeme oddělit a různě využít,“ uvádí ředitel. 

O podobě parku se ještě povede diskuze s obyvateli Smíchova. Podle Anderleho jsou dvě možnosti. Buď zde bude lesopark podobný zeleni v okolí, nebo aktivní park, v němž budou moci obyvatelé cvičit, běhat a dělat další aktivity. Oba parky jsou navíc v blízkosti plánované zádkladní školy pro 600 dětí.

Koncertní sál a galerie

V přízemí většiny budov kolem bulváru v severní části je naplánován vznik prostorů pro kavárny, restaurace či obchody. V blízkosti nádraží budou čtyři budovy České spořitelny, které by chtěl mít projektový manažer Martin Matras hotové do roku 2025, kdy bude spořitelna slavit výročí 200 let od svého otevření. „V budově bude multifunkční sál pro vážnou hudbu, divadlo, rockový koncert či přednášky s kapacitou 450 lidí. Ředitelé spořitelny nasbírali za svou existenci šest tisíc uměleckých děl, rádi bychom je ukázali návštěvníkům v galerii,“ prozrazuje k plánům manažer.

Nejblíže nádraží bude stát hotel, v němž má být umístěná i restaurace. Jedna z plánovaných budov nemá ještě zcela jasný svůj osud. Podle Anderleho zde mohou být studentské koleje společně s kancelářemi, soukromá vzdělávací instituce, ale jedná se také o možném kinu. Představený projekt není ještě konečnou verzí a obyvatelé ho mohou připomínkovat.

Fotogalerie
14 fotografií