„Pokud se neumíme domluvit na Letňanech, tak doufám, že si magistrát bude vědom toho, že tady všechno stojí,“ řekl Babiš. Narážel tím na Prahou preferovanou možnost postavit novou nemocnici na pozemcích v Letňanech, kde premiér prosazuje úřednickou čtvrť.

Dvě třetiny budov v areálu patří hlavnímu městu, zbytek nemocnici. Ta v městských objektech platí nájem. Situaci se dlouhodobě nedaří vyřešit. „Budeme hledat řešení směny, nemůžeme ale dlouho čekat. A Praha by se měla podílet na investicích, například do chirurgie,“ uvedl Vojtěch. Do rekonstrukce pavilonu chirurgie by bylo třeba investovat asi 500 milionů korun.

Potřeba jsou miliardy

Podle vedení nemocnice je třeba investovat do areálu asi 6,5 miliardy korun. Asi 2,8 miliardy investic potřebují městské budovy. Investovat chce nemocnice také do rozšíření centra porodní asistence, kde ženy rodí jen za pomoci porodní asistentky, lékař je ale okamžitě k dispozici v případě komplikací. Letos se očekává asi 600 porodů, zájem podle ředitele nemocnice Jana Kvačka výrazně převyšuje kapacitu. Na základě zkušeností z Bulovky připravuje i ministerstvo zdravotnictví pokyn pro zavádění podobného přístupu v dalších porodnicích.

Nemocnice skončila vloni ve ztrátě téměř 260 milionů korun, dluhy měla přes 960 milionů korun, z toho více než tři čtvrtiny po splatnosti. Pohledávky za 450 milionů korun odkoupila jedna banka a splátky nemocnici rozložila na osm let. Podobně chce vyřešit dalších 500 milionů závazků. Roční obrat má 3,2 miliardy Kč.