Podle Chabra chce firma JCDecaux stovky přístřešků odstranit k 30. červnu 2021, kdy smlouva vyprší. Aby to stihla, bude muset s demontáží začít s předstihem. Město se podle Chabra pokouší s firmou vyjednat nějaké řešení, aby stihlo najít v soutěži následujícího provozovatele. „Jednáme o přechodném ustanovení tak, aby nebyli ohroženi občané hlavního města cestující v MHD,“ řekl radní. Do chystaného tendru na provozovatele se plánuje přihlásit i JCDecaux.

Magistrátní komise nyní dokončuje zadání tendru, které by se mělo finalizovat příští týden. Poté ho radní předloží radě a následně o něm budou rozhodovat zastupitelé. Město také připravuje prototyp nové zastávky, který by měl být nainstalován v následujících týdnech. Chabr uvedl, že záložní variantou, pokud by jednání s JCDecaux selhala a nepodařilo se včas vysoutěžit provozovatele, je převzetí provozu přístřešků městem nebo některou jeho firmou.

Na jednání zastupitelstva se jméno JCDecaux neobjevilo poprvé. Pirátská zastupitelka Michaela Krausová rezignovala na post předsedkyně klubu kvůli fotografiím, které se objevily v médiích a na kterých je zachycena s manažerem JCDecaux Tomášem Tenzerem, který je obviněn kvůli podezření z manipulace tendru na reklamní plochy v metru.

Novým předsedou pirátského klubu se stal Viktor Mahrik, který zároveň zasedá v komisi pro přípravu tendru na nového provozovatele přístřešků. Mahrik se nicméně s Tenzerem rovněž scházel, což kritizoval například předseda klubu koaliční TOP 09 Jiří Pospíšil. „Pokud máte nějakého člena, který se nekamarádí nebo nějak osobně nestýká s firmou JCDecaux, prosím, dejte ho do té tendrové komise,“ uvedl Pospíšil. Mahrik k tomu uvedl, že žádné vztahy s firmou nemá.

JCDecaux nyní na základě smlouvy z roku 1994 provozuje zhruba 900 přístřešků MHD, které zároveň vlastní. Minulé vedení města smlouvu označilo za nevýhodnou a rozhodlo o jejím neprodloužení. Kromě toho má společnost Rencar ze skupiny JCDecaux také exkluzivní smlouvu z roku 1997 na reklamu v MHD s dopravním podnikem, o její platnost se však obě strany přou. Soud dal nedávno za pravdu dopravnímu podniku a zatím nepravomocně rozhodl, že je kontrakt od počátku neplatný.