Podle policistů se na pochod vydalo zhruba 80 vysokoškoláků, kteří před 15:00 dorazili do sídla univerzity v Karolinu. Cestou k němu mimo jiné skandovali heslo Radši lepší klima nežli rektor Zima. Rektor s nimi diskutoval ve vstupní hale, kterou obsadili. Jeho argumenty ale studenti nepřijali, skandovali Rezignaci a pískali na něj. Tvrdí, že rektora neuznávají jako autoritu. Zima jim řekl, že odstoupit nehodlá, a odešel. Totéž později potvrdil i ČTK: „K odstoupení nemám důvod, plně se soustředím na řízení univerzity a její rozvoj,“ uvedl rektor.

Studenti se poté rozhodli, že budou dál okupovat vstup do rektorátu, ale nebudou ho blokovat, uvedl mluvčí iniciativy Univerzity za klima Kryštof Říha. Podle zpravodajky ČTK se má budova rektorátu v 18:00 zamknout, ale studenti zůstali v poklidu dál na místě. Zástupci rektorátu jim přespání povolili. Dohlížet na ně bude noční vrátný.

Protestní noc

Stávkující rektorovi vytýkají zejména aféru kolem spolupráce univerzity s úvěrovou společností Home Credit, která se zavázala univerzitě po dobu tří let poskytovat ročně půl milionu korun. Vedení univerzity čelilo za toto partnerství kritice a Home Credit od smlouvy následně odstoupil. Vedle toho studenti poukazují na to, že Home Credit patří Petru Kellnerovi, který přispívá Institutu Václava Klause, jenž popírá klimatické změny.

Vysokoškoláci protestují proti klimatickým změnám a za lepší ochranu životního prostředí po vzoru středoškoláků. Stávka má trvat do dneška. Zástupci iniciativy Univerzity za klima v úterý upozornili, že stávkou nemíří proti vedení FF UK, ale chtějí vyzvat vládu k omezení emisí. Společnost podle nich potřebuje změnu ve svém přístupu k životnímu prostředí a lidé by v tomto ohledu měli být aktivnější. Následně se skupina vysokoškoláků vydala do budovy fakulty, kde nakonec strávili i noc. Organizátoři dnes řekli, že v budově přespalo kolem 300 lidí.

Vedení fakulty původně odmítalo studentům přespání ve škole povolit, svolilo k tomu až večer. Proděkan fakulty Daniel Soukup to dnes odůvodnil tím, že do úterního večera nefungovala komunikace ze strany organizátorů, takže vedení školy nevědělo, co se bude ve škole dít. „Nemohli jsme přespání dovolit z bezpečnostních důvodů. Ale v podvečer se situace radikálně změnila, dospěli jsme k domluvě a noc proběhla výborně,“ řekl Soukup. Doplnil, že se s organizátory domluvil na řešení případných škod.

Fotogalerie
7 fotografií