Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Topná sezóna začíná: Tisíce Čechů neví, jak pečovat o svůj kotel. A domovní komíny?

Autor: ula - 
6. listopadu 2019
19:29

Klesající venkovní teploty avizují příchod další topné sezóny. Třetina Čechů však netuší, kdy oficiálně začíná. Na toto období trvající od září do května by se domácnosti měly dobře připravit, zejména majitelé kotlů. Ten podle používají podle průzkumu k vytápění dvě třetiny respondentů. Pouze polovina z nich objednává pravidelnou revizi kotle a 9 % z nich se o kotel nestará vůbec. O tom, že revize a kontrola kotle nejsou totéž, ví 34 % oslovených. A jak pečovat o domovní komín?

31 % z 907 účastníků průzkumu, který koncem září provedl srovnávací portál Ušetřeno.cz, netuší, kdy oficiálně začíná topná sezóna. Podobný počet oslovených (29 %) naopak správnou odpověď zná. „Začátek topné sezóny se odvíjí od zahájení dodávek tepla do domácností, což nastává v době, kdy průměrná venkovní teplota přes den klesne dva dny po sobě pod 13 °C,“ vysvětluje Markéta Witoszová, energetická specialistka portálu Ušetřeno.cz.

49 % oslovených doma topí plynem, druhým nejčastěji uváděným způsobem vytápění je ústřední topení (25 %), za ním následuje elektřina (10 % oslovených), dřevo (7 %) a tepelné čerpadlo (5 %). Uhlí jako topivo používají 3 % dotázaných a pouhé 1 % používá jiná tuhá paliva, jako jsou štěpka, pelety, koks nebo brikety.

Kotle na tuhá paliva budou zakázany

Dvě třetiny dotázaných používají k vytápění kotel, nejčastěji plynový (75 % z nich), kotel na tuhá paliva má doma 17 % respondentů a na elektřinu 8 %. Majitelé kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy by měli vést v patrnosti, že dle zákona o ochraně ovzduší bude jejich používání od roku 2022 zakázáno. Tuto skutečnost ale ví pouze pětina dotázaných. Za porušení zákazu bude hrozit pokuta až 50 tisíc korun.

Revize a kontrola nejsou totéž

O kotel je třeba se pravidelně starat, zejména o ten na plyn nebo tuhá paliva. Průzkum však ukázal, že 9 % majitelů o kotel vůbec nepečuje. „Jednou ročně, nejlépe před topnou sezónou, by měl poučený majitel domu provést kontrolu kotle a rozvodů hlavně kvůli vyčištění a úpravě regulace. Naproti tomu revizi musí provést revizní technik, a to minimálně jednou za 3 roky. Jeho úkolem je mj. přezkoušet těsnost spojů a připojených zařízení. Poté vždy vystaví revizní zprávu,“ popisuje rozdíl mezi kontrolou a revizí kotle Witoszová.

Tento rozdíl však dokáže alespoň základním způsobem vysvětlit jen 34 % respondentů. O tom, že k revizi má dojít každé 3 roky, pak ví pouze 8 % oslovených. Na revizi kotle Češi nejčastěji čekají 1 měsíc, především v Praze a Středočeském kraji, naopak méně než dva týdny čekají obyvatelé kraje Jihomoravského.

Jak pečovat o domovní komín?

Nedostatek informací mají Češi i v otázce péče o domovní komín. V případě kotle na tuhá paliva by měl majitel domu před každou zimou nechat komín zkontrolovat, že nepraská a také vybrat saze ze spalinové cesty. Naproti tomu revizi již musí provádět kominík, a to každé 2 roky. O tom však ví jen 9 % účastníků průzkumu. Naproti tomu 70 % oslovených se nesprávně domnívá, že na revize by měl kominík docházet každý rok.

Nejčastěji čekají lidé na návštěvu kominíka 1 měsíc, a to obyvatelé Středních Čech. Naproti tomu méně než 2 týdny stačí na revizi komínu vyčkat lidem z Jihomoravského kraje. 39 % dotázaných pak revizi komínu vůbec neobjednává, většinou proto, že nejsou majiteli domu.

Kontrolujte radiátory

Před začátkem topné sezóny je také potřeba zkontrolovat všechny radiátory, vyčistit je a odvzdušnit, nánosy prachu i vzduch v topení totiž výrazně snižují účinnost vytápění. Totéž platí i o špatně utěsněných oknech. Tepelné ztráty pomohou snížit například těžké závěsy či okenní rolety. Neměly by ale zasahovat do oblasti topení, jinak budou zbytečně zadržovat teplo.

Video  Mistryně úspor: Věra má skvělé triky, jak ušetřit za topení i vodu  - Andrea Ulagová, Jan Brunclík, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Lubica258 ( 13. prosince 2019 14:19 )

Já jsem náš komín ještě nenechával čistit. Toto je totiž jeho teprve druhá zima, takže si myslím, že bude čistý. Po zimě ho nechám vyčistit a uvidíme. Komín jsem koupil z https://www.komin-levne.cz/ , jelikož nejraději nakupuji na internetu v rámci ušetření času a navíc jsem tam našel celé komínové sestavy, takže jsem nemusel jinde nic shánět.

Iva Komnkov ( 7. listopadu 2019 21:09 )

A všichni najednou /jako každý rok/ si koncem září vzpomenou, že bude zima, a všichni /zase jako každý rok/ se diví, že čekají na servis měsíc a víc.Neuměl by někdo v tuhle dobu ty servisáky naklonovat? Neboť uživatelé jsou nepoučitelní a situace se opakuje rok co rok

Zobrazit celou diskusi