Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Týden v Epicentru: O pohřbu Gotta i Chramostové, týrání seniorů a cukrovce

Autor: Bohuslav Štěpánek - 
14. října 2019
14:30

Uplynulý týden byl v pořadu Epicentrum Blesk Zpráv bohatý na události a pestrý na témata. Pondělní díl byl věnovaný srdci a cukrovce. Ta je v raných stádiích velmi zrádná, jak řekl internista Milan Flekač. V úterý hovořil předseda Spotřebitelského fóra Kryštof Kruliš o následcích kauzy Dieselgate v Česku, kde chybí institut hromadné žaloby. Tématu seniorů týraných svými potomky se věnovala režisérka dokumentu Z lásky nenávist 3 Ivana Pauerová ve středu, ve čtvrtek pak byla řeč o pohřbech a státních poctách v souvislosti s úmrtími zpěváka Karla Gotta a herečky Vlasty Chramostové.

Diabetes mellitus, neboli cukrovka, 2. typu se většinou zjistí náhodně, například z odběru krve při předoperačním vyšetření a v tom je její zrada. „Takové ty stavy, kdy už je ten krevní cukr hodně vysoký a teprve potom se projevuje, ty nejsou tak časté,“ řekl internista Milan Flekač. Mezi takové příznaky cukrovky patří velká žízeň, časté močení, potom i hubnutí, celková schvácenost, slabost, nevýkonnost.

Video  Internista Milan Flekač o zrádnosti cukrovky. 
Video se připravuje ...

Bez hromadné žaloby nemáte šanci

„Nesete tu svoji pohledávku do systému zažalování, o kterém ještě dopředu nemáte jistotu, jestli dopadne, nebo nedopadne, jestli tam nějaké právní vady v tom soudy shledání, nebo ne,“ vysvětlil v úterý Kruliš. Dokud nebude institut hromadné žaloby v českém právním řádu zakotven, tak má podle něj spotřebitel v takových případech jen malou šanci na odškodnění.

Video  Předseda Spotřebitelského fóra Kryštof Kruliš k aféře Dieselgate. 
Video se připravuje ...

Podle režisérky dokumentu ČT Z lásky nenávist 3 senioři týraní vlastními potomky dlouho mlčí, protože cítí větší stud, než jiné oběti, který je pro ně jakýmsi blokem. „To není jenom stud mě jako člověka, že se mi něco takového děje, nebo že si něco vyčítám. Ale tady je ještě ta láska mateřská a je tam moment toho já jsem ho vychovala, nebo já jsem ji vychoval,“ řekla režisérka Ivana Pauerová.

Video  CRT 4 
Video se připravuje ...

Britská královna má pohřeb už napsaný

Protokolář Jindřich Forejt si prý nedokáže představit rakev s ostatky Karla Gotta vezenou na lafetě. Proto mu připadá pohřeb se státními poctami přirozenější než státní pohřeb. V Česku nejsou daná pravidla, ale například anglická královna má svůj pohřeb doslova napsaný a chráněný kódem.

„Když zazvoní telefon v Downing Street a tam se řekne jméno jednoho z londýnských mostů, tak to je ten kód, který spustí lavinu všech událostí, protože to je to, co to odkóduje,“ upřesnil Forejt. Připustil, že by plánování pohřbu významné osobnosti v Česku za jejího života mohlo působit morbidně.

Video  Protokolář Jindřich Forejt o pohřbu anglické královny 
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa