Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Maláčová promluvila o cestě k penězům z vyššího „rodičáku“ i dalším těhotenství

Autor: Jan Kálal, Bohuslav Štěpánek - 
8. listopadu 2019
17:10

Zvýšení rodičovského příspěvku o 80 tisíc korun, které jednohlasně schválili poslanci, by mělo stejně hladce projít i v Senátu. Řekla to v Epicentru Blesk Zpráv ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Mrzí ji prý, že na navýšení nedosáhne zhruba 70 tisíc rodin, které sice mají doma dítě mladší čtyř let, ale už příspěvek vyčerpaly. I s ohledem na prorodinnou politiku nynější vlády Maláčová nevyloučila další těhotenství. Ani s druhým dítětem by se ale prý do střetu zájmů nedostala - není totiž poslankyní, jak připomněla.

Opozice se ve Sněmovně snažila prosadit, aby na vyšší rodičovský příspěvek dosáhly všechny rodiny, které mají dítě mladší čtyř let. Ale neuspěla. Jana Maláčová v Epicentru uvedla, že před rokem byla jediná, kdo chtěl i pro tyto rodiny s vyčerpaným příspěvkem navýšení prosadit. „Nicméně, byla jsem tenkrát jako kůl v plotě, všichni říkali, jak rozhazuju,“ řekla s tím, že koaliční partner, hnutí ANO, byl proti. Proto přistoupila na stávající kompromis.

Maláčová připustila, že ti, kdo příspěvek už vyčerpali a vrátili se dříve do práce, můžou svoje vyčlenění vnímat jako nespravedlnost. „V tuto chvíli je důležité, že se nám podaří do budoucna dát vyšší rodičovskou úplně všem narozeným dětem,“ zdůraznila ministryně.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) ve studiu Blesku. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) ve studiu Blesku. | Blesk:Daniel Ćernovský, CNC

10 tisíc měsíčně i pro lidi, kteří nepracovali

Sněmovnou prošel také návrh Pirátky Olgy Richterové, který umožňuje čerpat rodičovskou až 10 tisíc korun měsíčně i těm matkám a otcům, kteří měli například nízké mzdy. Nebo si pořídili dítě rychle po škole. Maláčová byla v tomto případě proti.

„Tito lidé budou mít teď nově vyšší rodičovskou, než kdykoliv předtím vydělávali. Ono se to bude týkat také lidí, kteří nikdy předtím nepracovali,“ vysvětlila ministryně, proč chtěla zachovat limit 7600 korun.

O zvýšení příspěvku nemusí rodiče nijak žádat ani nic dokladovat, bude automatické. Komu chybí informace, snadno se je podle Maláčové dozví už teď. „Budeme dělat každý čtvrtek na úřadech práce besedy s rodiči o tom, jak nejlépe celý ten proces nastavit,“ dodala ministryně. Lidé se také mohou ptát na speciálním e-mailu rodicak@uradprace.cz.

Čeká na rodičovský příspěvek valorizace?

Maláčová také naznačila, že se do budoucna uvažuje i o jakémsi valorizačním mechanismu týkajícím se rodičovského příspěvku, aby se nemusel navyšovat skokově. „Tady se velmi dlouhou dobu nenavyšovalo, a kdyby si na to sociální demokracie nevzpomněla, tak bůhví, jaká situace českých rodin s dětmi by teď byla,“ postěžovala si.

Na otázku, zda nebude ve střetu zájmů, když by ji jako ministryni mohla prorodinná politika současné vlády pobídnout k dalšímu politikovi, odpověděla vyhýbavě. „Člověk nikdy neví. Naštěstí nejsem poslankyně, to znamená, že se do střetu zájmů nemohu v příštích dvou letech dostat,“ pousmála se.

Jana Maláčová má s manželem Alešem Chmelařem syna Gustava.

Video  Kdo a jak dosáhne na „rodičák“ 300 tisíc? Maláčová s náměstkyní řekly klíčová fakta  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

vaber ( 9. listopadu 2019 10:31 )

přihlouplá máma kvočna , která žije v jednoduchém světě ve kterém platí ,čím víc kuřat tím lépe, pokud chceme stále zvyšovat spotřebu ,aby rostla ekonomika a ještě více bohatli kapitalisti, tak to platí ,ale přije doba kdy se pyramida zhroutí

1pravda1 ( 9. listopadu 2019 00:12 )

Že to dostanou zvýšené i ti, co nepracovali, tak v článku je jasně napsáno, že je to návrh Pirátů, který prošel. Já bych to dala jen těm ženám, které otěhotněly po střední škole a nestačily nastoupit do zaměstnání nebo vysokoškolačkám. I když u jistého etnika je to jedno, protože ti, co nedostanou na rodičovské příspěvku, dostanou k tomu na dávkách, takže to vyjde nastejno. Oni v tom umí chodit.

paralenka ( 8. listopadu 2019 19:29 )

Neskutečné, nejvíc dětí rodí ti, kteří se o ně nestarají! Takže za čtyři roky téměř půl mega, aniž kdy předtím museli odpracovat jediný den? A tím se ještě chlubí?!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa