Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Komentář: Vláda protlačila daňový balíček. Sundala opozici hlavu ze špalku

Autor: Petr Holec - 
7. listopadu 2019
06:15

Až na pošesté vláda protlačila Sněmovnou daňový balíček. Nově se například daní rezervy pojišťoven, na 2000 korun se zvyšuje vklad do katastru nemovitostí a zdraží kořalka, cigarety i hazard. Opozice daňový balíček dlouho blokovala, nakonec ale může poděkovat vládě, že ji sama uchránila před další „vítěznou prohrou“. Sama totiž strčila svou hlavu na špalek premiérovi Andreji Babišovi (ANO), i když si naivně myslela, že to je naopak.

V celé nekonečné agónii, která provází hlasování o daňovém balíčku i vyšší rodičovské, se totiž primárně hrálo o následující: opozice chtěla zvýšit rodičovskou a poté zablokovat vládní daňový balíček, který ji má pomoci zaplatit. A s nímž už počítá i státní rozpočet na příští rok. Proto nejen Miroslav Kalousek (TOP 09) ve Sněmovně předváděl nekonečné „autorské čtení“ směrnic EU, jemuž bez ironie ve tváři neříkal obstrukce.

Spor o obstrukce

Klasické obstrukce to samozřejmě byly a opozice se nemůže divit, že jí vláda „zavřela pusu“, když ve Sněmovně odhlasovala jejich konec. Navíc tím jen dala ochutnat jejich vlastní medicínu TOP 09 a ODS, které teď nejvíc křičí. Právě ty ještě jako vládní strany v roce 2012 po půlnoci protlačily církevní restituce díky tomu, že tehdejší opozici „zatípl“ nekonečné řečnění někdejší i současný šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Ten se teď určitě musí upřímně smát sám sobě, když mluví o omezování sněmovní „demokracie“.

A své o poslaneckém „tichu“ vědí i lidovci, kteří kvůli tomu nyní hrozí ústavní žalobou. Když ještě nedávno seděli ve vládě s ČSSD a ANO a potřebovali sněmovnou protlačit EET, přišlo jim omezení poslaneckého „blábolení“ samozřejmě taky vhod.

Vláda tedy nakonec opozici přetlačila a daňový balíček prošel Sněmovnou ještě před hlasováním o vyšší rodičovské. Měla by za to vládě poděkovat. Opoziční strany se totiž praly o iluzi výhry, kterou by zvlášť mediálně obratný premiér a šéf ANO Babiš určitě proměnil v jejich další debakl.

Babiš umí ukázat na viníka

Vyšší rodičovská je totiž společensky třeskuté téma, jak si letos na jaře vyzkoušela i vláda. Ta ji původně chtěla zvýšit jen omezenému počtu dětí, rychle ale couvla před „naštvanými matkami“, co se sešikovaly na sociálních sítích.

Na víc peněz si proto nakonec sáhne víc rodičů. Pokud by tedy opozice skutečně dosáhla „vítězství“ a nekonečným obstruováním daňového balíčku vládě sebrala peníze na vyšší rodičovskou, může si být jistá, že nejen Babiš rodičům ukáže, kdo za to může. Nejen Kalousek by byl tím, kdo si vzal rodiče jako rukojmí svého boje s Babišem.

Premiér navíc daňový balíček mazaně kompenzuje tím, že chce všem lidem o procento snížit daň z příjmu, čímž mimochodem trumfuje i pravici. ODS, TOP 09, lidovci i STAN si už delší dobu nevědí s ANO rady. To se široce rozkročilo kolem politického středu a podle potřeby jen obratně ukročuje doprava nebo doleva a úspěšně mobilizuje voliče.

Svým naivním plánem opoziční strany jen potvrdily, proč podle posledních průzkumů ANO posílilo nad 30 procent, zatímco opozici a hlavně ODS hlasy už nějaký čas mizí. Takhle Babiše fakt neporazí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dama_s_kosou ( 7. listopadu 2019 18:20 )

se ru na tebe, pyco

dama_s_kosou ( 7. listopadu 2019 16:54 )

Ptala ses jestli eo se re zrovna me. Jo, se re. Protoze diky tem de bilum to odnese generace mych deti.
Koho volim do toho je ti ho vno.

dama_s_kosou ( 7. listopadu 2019 16:01 )

Ty jsi de bil, co?
Pokud bude stat cpat penize na podporu do nezamestnanych koblih tak nezbudou penize na nic jineho. A to se tyka vsech.
Mas v palici nas rano, ze to nechapes?

dama_s_kosou ( 7. listopadu 2019 11:32 )

Kraviny? A kolik tedy Bures & spol davaji stranou do rezerv kdyz se ekonomice dari? Az pujde ekonomika dolu, odnesou to nejvic koblihari prave proto, ze Bures nesetri a rozdava jako by narazil na ropu.
Tahle cikanska ekonomika, kdy se prodrbe vsechno co mame a cert vem zitrek je cesta do pekla.

gejzovic ( 7. listopadu 2019 10:47 )

jsem zvedav az bude premierem pan fiala jestli projde pladiatorskym sytem moc tomu neverim ale s panem stanurou ,to urcite zvladnou"

Zobrazit celou diskusi