Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Lucii chytili v Brazílii s 6 kily kokainu: Dcerka (2) se vrací do Česka s úředníky

Autor: dce - 
11. října 2019
19:46

Díky dvouleté dcerce se Češka Lucie dostala v Brazílii do domácího vězení. Dítě ovšem už brzy převezou úřady do rodné země. Ministerstvo spravedlnosti prozradilo, že repatriace je již v běhu. Lucii T. (33) zadrželi policisté v São Paulu 11. září s téměř šesti kilogramy kokainu.

Drogy měla Lucie z Brazílie údajně převézt do Thajska. Policie, která ji sledovala již delší dobu, ji zatkla v polovině září v hotelu v centru města. U sebe měla drogy ukryté v uměleckých suvenýrech a svou teprve dvouletou dceru. O tu se do nedávna staral český konzulát. Nyní už je opět u své matky, která byla díky nutné péči o dítě soudem přesunuta do domácího vězení, uvedl portál jusbrasil.com.br.

Jak dlouho v něm zůstane je ale otázkou - malá holčička by měla v doprovodu úřadů Brazílii opustit. „Obecně platí, že ve spolupráci s Úřadem pro mezinárodněprávní ochranu dětí a dalšími příslušnými orgány je prováděna repatriace dítěte do ČR,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. Následně se zjišťuje, zda je někdo z příbuzných schopen si dítě převzít do péče. „Zastupitelský orgán v zahraničí pak zajistí převoz dítěte do Česka, kde si ho zodpovědná osoba převezme,“ vysvětlila Kateřina Vrbická z Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí.

A podle všeho to nebude trvat už dlouho. "Podle informací, které mám, tak tam se nějaké věci začaly dít, právě s ohledem na to malé dítě," řekl TV Prima mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka na dotaz ohledně repatriace dcery Lucie T. "My musíme počkat, až bude v Brazílii vynesen rozsudek, a protože máme uzavřenou Meziamerickou úmluvu o trestních věcech, tak potom ve chvíli, kdy dotyčný nebo dotyčná je v Brazílii odsouzen, tak může požádat o vykonání trestu u nás v České republice," doplnil mluvčí. Česko přímo s Brazílií dohodu o vydávání vězňů nemá.

Meziamerická úmluva o vzájemné pomoci v trestních věcech dává Lucii ale velkou naději, že trest nebude muset strávit v otřesných podmínkách brazilského vězení. V cizí zemi si svůj trest musí odsedět například česká pašeračka - Tereza Hlůšková dostala trest za pašování heroinu v Pákistánu 8 let a 8 měsíců.

Zdenek Stipsky ( 12. října 2019 12:07 )

Tahat do toho svinstva dvoulete dite.

Kacah ( 11. října 2019 21:44 )

Další spulohubka, ať shnije v kriminále.

pampeliska515 ( 11. října 2019 21:26 )

Žiji dlouhodobě v zahraničí, ale českou televizi a rádio si pouštím občas přes internet. Půjčkami všeho druhu se to tam jen hemží. Stejně tak tlak na koupi toho či tamtoho produktu je velmi propracovaný. Lidé jsou pak natolik zblblí, že jdou a nakoupí. Kdo nemá tohle a tamto, je lundra. Upřímně, ještě z dob, kdy jsem tam bydlela, pamatuji se, jak obrovský tlak byl byť jen ohledně oblečení. Děti ve vku 10+ venku v teplákách ? Neexistovalo. Moji to párkrát zkusily, pak se raději nasoukaly do ryflí, protože ostatní to tak očekávali, v teplácích na ně koukali jak na póvl. Utrácí se strašné peníze za věci, které nejsou potřebné, ale bez kterých vás zbytek nebo alespoň valná většina tamnější společnosti odsoudí.
To je problém dnešní doby. Pak lidé padají do dluhových pastí, protože z běžných příjmů si nemohou dovolit nakupovat to, co ale od nich společnost nakupovat očekává. A pak je to efekt sněhové koule, půjčka za půjčkou, vytloukání klínu klínem.
Podívejte se jen na Vánoce. Kam se vytratil vánoční duch ? Dnes je to striktně komerční záležitost, závody, kdo má víc dárků a jak drahých. Rodiče pak jdou, půjčí si, aby měli na Ježíška, ale ta půjčka se nesplatí do roka, kdežto za rok přijdou další Vánoce a situace se opakuje.
Úřady tomu taky moc nepřidají, sama jsem byla svědkem, jak dluh 3400 narostl na 180t kvůli úrokům, "smluvní" pokutě, která ve smlouvě ani nebyla definována a kvůli soudu a exekutorskému poplatku.
Pak není divu, že zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Ikdyž to jde silně za hranici zákona.

zlymikes ( 11. října 2019 21:15 )

Už by jste si měli ujasnit kolik toho koksu bylo. Ta první zpráva byla 1,6 kg

viho ( 11. října 2019 20:02 )

Řekl bych, že jenom ty cesty úředníků budou stát víc peněz, než kolik ta paní dlužila a kvůli čemu se pustila do takového dobrodružství v Brazílii. Kdyby stát raději reguloval byznys s půjčkami, nemusel by pak řešit takové případy. Ale co chtít, když hradní zahraniční politiku určuje největší český poskytovatel půjček...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání