Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ostuda záchranky na Šluknovsku? Pacienty přehazují mezi sanitkami na opuštěné benzince

Ostuda záchranky na Šluknovsku? Pacienty přehazují mezi sanitkami na opuštěné benzince. (Ilustrační foto)
Ostuda záchranky na Šluknovsku? Pacienty přehazují mezi sanitkami na opuštěné benzince. (Ilustrační foto)  (Autor: Blesk - David Malík)
Autor: DH - 
18. října 2019
06:10

Vezete se v sanitce, ale řidič místo před nemocnicí zastaví na opuštěné čerpací stanici, kde počká, až si přestoupíte do jiné záchranky. Možná to zní jako špatný vtip, ale jedná se o skutečnou momentální situaci ve Šluknovském výběžku, což se vůbec nelíbí zdejším obcím. Podle Ústeckého kraje jde o běžnou praxi.

Podle informací Českého rozhlasu tak záchranná služba řeší nedostatek sanitek v oblasti, díky přestupům je pak vždy jeden vůz volný v pohotovosti. Zdejším obyvatelům to ale přijde podivné.

„Přijede sanitka, za 10 minut druhá, přehodí si tam pacienty,“ řekl iRozhlasu muž, který pracoval na čerpací stanici, kde k překladům pacientů dochází. Podle něj jsou to většinou starší lidé na kapačkách a s vývody. „Probíhalo to tak za deště, za mrazu – je to vůči těm pacientům nedůstojné,“ uvedl svůj pohled na situaci.  

Podobně se na vše tváří starostové obcí v okolí Chřibské, kde zmíněná čerpací stanice leží. Ústecký kraj tak společně požádali, aby pro přestupy vytvořil nějaký důstojný a zastřešený prostor. Obec Chřibská dokonce nabídla kraji pozemek, což Českému rozhlasu potvrdil i starosta Jan Machač.

Kraj ale vidí situaci úplně jinak. Podle něj i podle zástupců zdravotnické záchranné služby se jedná o běžně používaný postup. O vybudování „překladiště“ prý není na kraji žádná řeč. „Považujeme to za neadekvátní, nesystémové a mnohdy i proti zájmům pacientů,“ nechal se slyšet vedoucí odboru zdravotnictví Petr Severa.

Stejný názor má pak i Prokop Voleník, mluvčí ZZS na Ústecku. „Není to nic ojedinělého nebo vzácného,“ popsal iRozhlasu a zároveň ujistil, že pacient v ohrožení života rozhodně není nikdy překládán.

Starostové na Šluknovsku se ale názory Ústeckého kraje nenechávají odbýt a podle jejich slov budou vše i dál řešit. 

Aia Rebelka ( 18. října 2019 22:10 )

A smysl těchto akcí?

koment ( 18. října 2019 11:58 )

A to jim mají postavit nějaká překladiště za miliardu?
Tohle je sprosté, Česko má ve srovnání se světem skvělé zdravotnictví a tenhle článek je ukázkovým příkladem jak média vyrábějí a hledají problémy kde nejsou a tím přispívají k tomu, že tu člověk po ulicích vidí tolik nasranejch ksichtů..

prbab ( 18. října 2019 11:45 )

Páni redaktoři jsou paf z " normální" činnosti sanitek RZP napříč celou republikou. Než napíšu článek o ničem, zjistím proč to je. Dojezdová vzdálenost nic neříká.

Brnooo ( 18. října 2019 11:20 )

Já to asi nechápu: 2 sanitky - musí vyjet obě a přeložit pacienta kvůli tomu, aby jedna zůstala v pohotovosti? A to nemůže být v pohotovosti ta, která by vůbec nevyjela na to přeložení?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání