Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Muž stíhaný pro účast na vraždě Kuciaka (†27) se dohodl s prokurátorem: Odsedí si jen pár let

Autor: ČTK - 
18. října 2019
14:42

Dohodu o vině a trestu s prokurátorem uzavřel v pátek Zoltán A., údajný zprostředkovatel loňské vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (†27). Podmínky ale advokáti ani prokuratura zatím nezveřejnili, dohodu totiž ještě musí schválit soud. 

Zoltán A. v případu vystupoval jako zprostředkovatel mezi objednavatelem vraždy a nájemnými vrahy. Hrozil mu trest 25 let vězení nebo doživotí. Po zadržení ale s policií spolupracoval na vyšetření vraždy, při které byla zastřelena i reportérova snoubenka Martina Kušnírová. Muž je jedním z pěti obviněných ve zmíněné kauze, která v zemi vyústila v politickou krizi a v odchod Roberta Fica z funkce premiéra.

Podle právního zástupce Kuciakovy rodiny Daniela Lipšice padla ohledně Zoltána A. dohoda na mimořádném snížení trestu, tedy výrazněji než o jednu třetinu, jak to umožňuje obvyklá dohoda o vině a trestu. „Jeho výpověď byla klíčová pro identifikaci a obvinění dalších pachatelů, zejména zprostředkovatelky a finálního objednavatele," řekl Lipšic o roli Zoltána A. při vyšetřování dvojnásobné vraždy. Z Lipšicova dalšího vyjádření vyplynulo, že Zoltánovi A. by měl být uložen trest mezi osmi až 16 lety vězení.

Uzavírání dohod o vině a trestu, jejímž předpokladem je doznání pachatele, není na Slovensku neobvyklé. Obviněný se tak vyhne soudnímu líčení a dostane nižší trest, než mu podle trestního zákona hrozí. 

V případě dalších čtyř obviněných, podnikatele Mariana Kočnera, Aleny Z., Tomáše S. a Miroslava Marčeka prokurátoři připravují obžalobu. Ta by měla být podána v příštích týdnech. V procesu s touto čtveřicí bude Zoltán A. podle Lipšice vystupovat jako svědek.

Podle vyšetřovatelů si Kuciakovu vraždu objednal Kočner, o jehož kontroverzních podnikatelských aktivitách investigativní reportér psal. Alena Z. podle dostupných informací objednávku předala Zoltánovi A., který najal bývalého vyšetřovatele a bývalého vojáka. Policie původně jako vraha označila expolicistu Tomáše S., později se ke střelbě přiznal bývalý voják Miroslav Marček. Ten dříve v případu vystupoval jako vrahův řidič. 

ganisu ( 18. října 2019 14:59 )

To aby pro něj postavili extra kriminál. Vžádným jiným nepřežije!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání