Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejhledanější zločinci Evropy: Europol hledá i dvě Češky, v nové kampani je skryl za maskou

Autor: rc - 
19. října 2019
16:53

Dvě Češky patří mezi nejhledanější zločince v Evropě! Do žebříčku je zařadila mezinárodní policejní organizace Europol. Jedna z Češek Ivana Tancošová (52) byla odsouzena za moderní otroctví, ovšem před trestem uniká. Druhou hledanou je Monika Rafaelová, kterou na seznam zařadilo Švédsko za krádeže.

Mezinárodní policejní organizace Europol rozjela novou kampaň, která hlásá, že zločin nemá pohlaví (Crime Has No Gender). Projekt byl zahájen Europolem v pátek a klade si za cíl upozornit na to, že zločin páchají i ženy. Organizace tak chce předcházet genderovým předsudkům.

Na stránce EuMostWanted.eu se objevila fotografie s tvářemi a titulkem: Kdo se skrývá za maskou? Po kliknutí na snímek se člověk dostane na stránku, kde je jednadvacet nejhledanějších zločinců. Tváře zločinců jsou zakryté maskami. Poté, co návštěvník najede na masku, odhalí se mu pouze, odkud jedinec pochází a za co je hledán. Mezi zamaskovanými tvářemi se skrývají jak muži, tak i ženy. Ovšem pohlaví a totožnost se člověk dozví až poté, co kolečkem myši bude sjíždět dolů a zamaskovaná tvář se pomalu začne odkrývat. Spolu s pomalým odhalováním tváře si člověk může přečíst i příběh jedince za maskou. Zároveň každá maska napovídá, za jaký zločin je jedinec hledaný.

Mezi jednadvaceti nejhledanějšími ženami jsou i dvě Češky. Jednu z nich Europolu nahlásila přímo česká policie a druhou z nich Švédsko. Iveta Tancošová se v hledáčku Europolu ocitla poté, co do Anglie lákala mladé ženy a slibovala jim práci zdravotních sester za dobré peníze. „V srpnu roku 2010 byla do Anglie zlákána mladá dívka pod záminkou, že bude pracovat jako zdravotní sestra. Okamžitě po jejím příjezdu jí byl sebrán pas a dívka byla nucená pracovat jako prostitutka,“ uvádí Europol v popisku. „Jelikož to dívka odmítla, byla bitá a zamčená v pokoji, kde musela poskytovat sexuální služby tuctům klientů denně. Byla nucena pracovat sedm dní v týdnu několik měsíců v kuse. Když odmítla, byla vystavována psychickému vydírání,“ uvádí Europol. Tancošová byla za moderní otroctví odsouzena na 7,5 roku za mřížemi. Ovšem před trestem uniká.

Další Češkou, po které pátrá Europol, je Monika Rafaelová. „Tato podezřelá opakovaně okrádala ženy v supermarketech a obchodních centrech. Měla k tomu několik kompliců a stávalo se to v roce 2017 v různých částech Švédska. Gang kradl obětem kabelky a peněženky, které většinou ležely v nákupních vozících. Po krádeži peněženek Monika Rafaelová příležitostně vybírala peníze z účtů obětí,“ uvádí Europol.

Nezadat ( 19. října 2019 17:38 )

Hlavněm,že cikorky jsou u nás podle mentošů z Bruselu strašně utiskovány.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání