Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recenze: Drsná fantasy plná pirátů a příšer. Zmiji ale sráží dětinský jazyk

Recenze: Drsná fantasy plná pirátů a příšer. Zmiji ale sráží dětinský jazyk
Recenze: Drsná fantasy plná pirátů a příšer. Zmiji ale sráží dětinský jazyk  (Autor: nakladatelství CooBoo)
Autor: dce - 
10. října 2019
17:55

Young adult je žánr s neuvěřitelně širokým záběrem - mezi knihami s tímto označením najdete romantiku pro teenagery, depresivní utopie nebo kouzelnou fantastiku. Mohou je číst jak třináctiletí školáci, tak devatináctiletí „dospělí“, své fanoušky ale najde i mezi staršími čtenáři. Zmije od Bex Hogan je plná pirátů a mytických monster. Ale taky krve, násilí a milostných scén. Jenže co by napovídalo zaměření na starší čtenáře, tomu zcela protiřečí jazyk a styl autorčina psaní, který působí spíše jako dobrodružné povídání pro mnohem mladší děti...

Marianne je dcerou Zmije - nelítostného námořního kapitána a ochránce Dvanácti ostrovů. Má být i jeho následnicí, jenže jí chybí touha po zabíjení. A právě proto se z ní stane štvanec. Její úkol je jasný - zastavit odporného vraha, piráta a zrádce - svého otce! Jenže tím může ohrozit nejen svůj život a i budoucnost Dvanácti ostrovů. A svou šanci na lásku.

Zmije se odehrává v prostředí námořníků, pirátů a bitev o moc. O mořské vlky bývá v žánru pro mladé poměrně nouze, což z příběhu činí určitý unikát. Námět je poutavý a relativně originální, i postavy mají své kouzlo (ačkoliv právě ta hlavní asi nejmíň ze všech).

Problematickou částí je ovšem styl autorky, který příběh značně ponižuje. Ačkoliv se hned v úvodu dočteme o tom, jak Marianne pitvá ptáka a později narazíme i na mnohem krvavější scény, či najdeme nějakou tu milostnou scénu, jazyk působí, jakoby cílová skupina čtenářů nepřekročila věk třinácti let.

I postavy a poměrně jednoduchý a přímý příběh působí často až příliš dětinsky. V knize ale vše odsýpá, autorka se nezaobírá zbytečnými detaily a popisy. Příběh má spád a je dost dobrodružný, aby čtenáře přiměl knihu dočíst až do konce. Lépe jak průměr tuto knihu ale hodnotit nejde.


Bex Hogan

Zmije

nakladatelství CooBoo, 2019

328 stran

Hodnocení: 50 %

Zobrazit celou diskusi