Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman slavil s vyvolenými i svým „andělem“: Hůlka, Babiš a Schillerová na Hradě

Aktualizováno -
10. října 2019
19:10
Autor: Jakub Veinlich - 
10. října 2019
14:40

I když prezident Miloš Zeman oslavil své 75. narozeniny už 28. září, gratulovalo mu jen pár nejbližších. Velkou oslavu pro zvané přichystal až na čtvrtek 10. října. Gratulanti se tak na Hradě sešli jen dva dny před vyhlášením státního smutku kvůli úmrtí zpěváka Karla Gotta. Byl mezi nimi například zpěvák Daniel Hůlka, hitmaker Michal David, premiér Andrej Babiš (ANO) nebo vicepremiérka a šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO). Po Zemanově boku usedla jeho žena Ivana a dcera Kateřina, která je podle prezidenta jeho andělem.

Nejdříve práce, pak zábava. Prezident Miloš Zeman si na čtvrtek 10. října na Pražský hrad pozval nejvyšší ústavní činitelé na schůzku k zahraniční politice.

Jak ale Blesk Zprávy zjistily, premiér Andrej Babiš (ANO) nebo předsedové obou parlamentních komor a další ministři nebyli jedinými hosty, kteří dostali pozvání na Hrad. Na schůzku ústavních činitelů totiž volně navázala i utajovaná oslava prezidentových nedávných narozenin. Informaci potvrdil redakce Blesk Zpráv Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Pozvánku na opožděnou oslavu dostal například předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Měl připravený dárek, který „pan prezident využije ve svém volném čase“, avizovala mluvčí Barbora Štenglová. Že by kniha, kterou prezident nikdy nepohrdne?

S účastí na oslavě počítal také vicepremiér, ministr vnitra a šéf ČSSD v jedné osobě Jan Hamáček. Ten už přitom Zemanovi jednou přál. A to den před oficiálním datem jeho narozenin.

„Před Zemanem prostě není úniku, můžete ho milovat, můžete ho nenávidět, můžete s ním třeba i nesouhlasit, ale to je všechno, co se s tím dá dělat, dovolím-li si parafrázovat Cimrmany. I já nebo sociální demokracie, kterou jsi dostal do Strakovky hlavním vchodem, jsme si s Tebou a Ty s námi zažili své. Ale to k životu, a k politice obzvlášť, patří,“ napsal Hamáček v přání, ke kterému připojil také video před mísou uzenin.

Video  Přání předsedy ČSSD Jana Hamáčka k 75. narozeninám prezidenta Miloše Zemana  - ČSSD
Video se připravuje ...

Mezi prvními hosty, kteří spěchali na hradní oslavu byl například i bývalý náměstek pražského primátora a vlivný člen sociální demokracie Petr Hulinský. Po té, co zaparkoval na hradním nádvoří své auto, spěchal do Zrcadlového sálu s dárkovou taštičkou, ve které ukrýval zřejmě láhev.

Schillerová dotazila s knihou i becherovkou

Ze zahraniční cesty na Pražský hrad dorazila také ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), kterou prezident podporoval při přípravách státního rozpočtu na příští rok. A znovu ji přijde s celou vládou podpořit kvůli rozpočtu také 23. října přímo do Poslanecké sněmovny.

„Panu prezidentovi nesu hlavně knihu, historickou knihu,“ nechala šéfka státní kasy nahlédnout redaktora Blesk Zpráv do dárkové tašky. Předmětů v ní bylo ale víc. „Jako další dárky nesu ještě zapalovač se státním znakem a také becherovku,“ doplnila výčet dalších darů Schillerová. 

Na hradní párty krátce před 17. hodinou přišli také další členové vlády. S kyticí slunečnic například ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) společně se svým náměstkem Jeronýmem Tejcem. Mimochodem oba jsou bývalí členové sociální demokracie. 

Z ministrů dorazili také šéf školství Robert Plaga (za ANO), minsitr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) nebo šéf dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). A nechyběl ani premiér Andrej Babiš (ANO).

Daleko na oslavu to neměl z pražského arcibiskupství ani kardinál Dominik Duka, který budu v přilehlé Katedrále sv. Víta už za dva dny sloužit mši za zesnulého zpěváka Karla Gotta. Dárkovou krabici zdobenou velkou mašlí ve státních barvách přinesl předseda SPD a velký Zemanův podporovatel Tomio Okamura

„Mám vás rád a vážím si vás. Vy všichni, kdo jste přišli, jste v životě něco dokázali,“ poděkoval prezident gratulantům, jak ho citoval jeho mluvčí. „Přátelství je víc než politická dohoda,” dodal.

Michal David si oslavu nenechal ujít

Ke svým přátelům řadí prezident také hitmakera Michala Davida. Ani on si nenechal dodatečnou oslavu narozenin ujít. „Dárek neprozradím,“ usmál se a skončil s papírovou taškou od výrobce kávy v útrobách hradních chodeb. 

Mezi pozvanými na Pražském hradě byli také zástupci KSČM. S místopředsedou Poslanecké sněmovny a šéfem strany Vojtěchem Filipem dorazila v jenom autě předsedkyně rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Miloslava Vostrá. Dárky nesl Filip v několika papírových taškách, Vostrá šla nalehko.

Uměleckou branži zastoupil například zpěvák Daniel Hůlka. „Nesu panu prezidentovi knihu o První republice. Nezlobte se ale, spěchám, protože už jsem tam měl dávno být,“ řekl v poklusu pod balkónem Pražského hradu na III. druhém nádvoří zpěvák, který prezidentovi zpíval po jeho zvolení ve volebním štábu státní hymnu. Po té, co Hůlka současnou hlavu státu podpořil v prezidentské kampani, obdržel od Zemana také státní vyznamenání a kandidoval za SPOZ v předčasných volbách v roce 2013 do Poslanecké sněmovny. 

Mezi posledními hosty dorazil Zemanovi pogratulovat zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček. I on nesl hlavě státu v průhledné igelitové tašce knihu. Těsně za ním se zaklaply vchodové dveře do Pražského hradu a oslava mohla začít. 

Kvůli vysokému počtu hostů vzniklo na III. nádvoří Pražského hradu také improvizované parkoviště, kde si mohli všichni pozvaní odstavit svá auta. 

K narozeninám nové auto 

Miloš Zeman slavil narozeniny na zámku v Lánech nad zabijačkou v sobotu 28. září, kam si podle svých slov pozval zhruba 10 až 15 nejbližších. Popřát mu přiletěla ze zahraničí také jeho dcera Kateřina, která ho předtím doprovázela i do nemocnice. Týden před oslavou pak Zeman v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech promluvil o tom, jaké dary dostává nejraději.

Video  Prezident Zeman promluvil o zdraví i bolesti. Narozeniny oslaví v Lánech.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vedle drobných darů ale dostal také jeden velký - přímo z mladoboleslavské automobilky.

obessenalucerne ( 11. října 2019 18:41 )

Správně píšeš, hoWnům se ruka nepodává. Což Ovčáčkovi komplikuje akci.

tekyla ( 11. října 2019 15:53 )

rudoch02! já vidím tvojeho tátu jak si prase lýže koule špíná fialová!

obessenalucerne ( 11. října 2019 15:18 )

A Ovčáček pobíhá venku a slídí, kdo je ochotný převzít od mstivého ochlasty metál, každý nemá žaludek na to, aby si s ním dokázal podat ruku.

gabreta ( 11. října 2019 12:15 )

Miloš si umí společnost vybrat. To není jako blb Fiala, kterej jde na pivko s blbem a hulvátem Novotným!! To je elita "Pražských kavárenských povalečů"!!!!!!

radoch02 ( 11. října 2019 11:11 )

Jak já vidím ty komunistické prasata, jak blahopřejí dědkovi, který už pomalu neví o světě, tak je mi na blití! To jsme to dopracovali, ale to je tak, když jde volit každý debil a takto to potom vypadá! Připomíná mi to Sovětský svaz a Brežněva začátkem 80-tých let, no a jak to skončilo víme všichni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa