Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kapitáni byznysu šli za Babišem kvůli manželství pro homosexuály. Příslib nedal

Aktualizováno -
10. října 2019
22:55
Autor: Jakub Veinlich - 
10. října 2019
20:35

Celkem 14 z 18 signatářů dopisu s apelem na přijetí zákona pro homosexuální páry, zástupců nadnárodních firem, vyrazilo ve čtvrtek na Úřad vlády. S premiérem Andrejem Babišem (ANO) chtěli osobně probrat problematiku manželství pro všechny. Zástupci podniků chtějí i gay a lesbickým lidem vytvořit s pomocí státu stejné podmínky, jako mají ženatí a vdaní lidé v jejich korporacích. Původní dopis adresovali Babišovi už 23. dubna. Premiér svazky homosexuálů dříve v přímém přenosu podpořil, teď ale přílib nedal.

Několik zákonů nebo zpráv leží v Poslanecké sněmovně řadu měsíců či let a poslanci se k nim ne a ne dostat. Jedním z nich je i zákon, který má umožnit sňatek gayům a lesbám. Podporují ho i zástupci 18 mezinárodních firem, kteří se ve čtvrtek vypravili na Úřad vlády za premiérem Andrejem Babišem.

„Za Svaz průmyslu a dopravy jsem na jednání zmínila, že kromě základní premisy rovného přístupu ke všem zaměstnancům, což na svazu pokládáme za zcela samozřejmé, je pro většinu našich členů klíčové to, že v LGBT komunitě je řada špičkových odborníků a talentů, kteří si při rozhodování o působení zejména v globálních firmách mohou zvolit jinou zemi než Českou republiku,“ řekla Blesk Zprávám po jednání s premiérem generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy Dagmar Kuchtová.

I když se prý tento pragmatický důvod snažili zástupci firem i svazu vysvětlit, shodu s předsedou vlády prý zatím nenašli. I když premiér v minulosti sňatky stejnopohlavních párů v minulosti otevřeně podpořil.

„Zatím k dohodě nedošlo, ale budeme pokračovat v jednání s ostatními parlamentními stranami a v případě neúspěchu projednávání legislativního návrhu týkajícího se sňatků osob stejného pohlaví budeme dále vysvětlovat politikům a veřejnosti důvody naší podpory,“ dodala pro Blesk Zprávy Kuchtová.

Babiš doporučil hledání jednoty ve Sněmovně

Redakce oslovila k závěrům schůzky také Andreje Babiše (ANO).  Z jeho twitteru bylo patrné, že na jednání spěchal pěšky malostranskými ulicemi.

„Jak víte, stejná práva, ale bez pojmenování manželství, podporuji já i řada kolegů, třeba Patrik Nacher, který přišel s alternativním návrhem – práva ano, manželství ne,“ uvedl Babiš v reakci pro Blesk Zprávy. „Nicméně v hnutí ANO je několik názorových proudů a k této věci, snad kromě dvou klubů, jsou názory roztříštěné i uvnitř jednotlivých stran. Takže jsem doporučil jednat i s dalšími subjekty ve Sněmovně,“ dodal.

Manželství pro všechny podpořila už první vláda Andreje Babiše. I když vládla v demisi, souhlasné stanovisko manželství pro stejnopohlavní páry dala loni v červnu. Gayům a lesbám tak svitla naděje, že místo registrovaného manželství se budou moct chlubit stejně jako heterosexuální páry manželstvím.

„Jsme šťastní, že se vláda souhlasně vyjádřila k návrhu na změnu občanského zákoníku a podpořila manželství pro gaye a lesby. Má ho prakticky celá západní Evropa a my máme šanci být první postkomunistickou zemí, která ho zavede,“ reagovala tehdy na rozhodnutí vlády právnička Lucie Zachariášová za iniciativu Jsme fér, která usiluje o manželství pro gaye a lesby.

Čekání na posun je zatím marné

Jenže od té doby leží zákon ve Sněmovně a nedostal se dál než za hranici prvního čtení. Zástupci 18 velkých firem, jako jsou IT společnosti, mobilní operátor, logistická firma, banka, hotel nebo výrobce kondomů či soukromý dopravce, proto v dubnu letošního roku napsali dopis šéfovi vlády Andreji Babišovi, ve kterém požadují stejná práva pro své zaměstnance, ať už jsou heterosexuálové, nebo homosexuálové.  

„Jako zaměstnavatelé podporujeme a vítáme diverzitu našich zaměstnanců a uznáváme práva našich leseb, gayů, bisexuálů a transgender lidí (LGBT) žít a pracovat bez diskriminace a předsudků,“ stojí v dopise. Zaměstnavatelé upozorňují zároveň na to, že rozmanitá a otevřená společnost je podle nich nezbytnou podmínkou pro rozvoj konkurenceschopné ekonomiky i pro budoucí prosperitu České republiky.

„V takovém prostředí mohou být naši LGBT zaměstnanci sami sebou a oni i jejich vztahy plně respektovány. Vzhledem k tomu, že jako zaměstnavatelé usilujeme o to, aby do České republiky přicházely špičkové investice a talenty, rozšíření sňatku na příslušníky LGBT komunity v České republice nám dává velký smysl,“ jsou přesvědčeni zaměstnavatelé.

Babišova podpora v přímém přenosu

Premiér Babiš podpořil v dubnu manželství pro všechny v přímém televizním přenosu: „Myslím, že stejnopohlavní páry by měly mít stejná práva, jako je to v manželství,“ řekl v TV Prima a chtěl, aby se zákon projednal co nejdříve ve druhém čtení, zároveň také přiznal, že v samotném hnutí ANO nepanuje na sňatky homosexuálních párů jednotný názor.

Video  Epicentrum: Manželství i pro gay a lesbické páry? „Nikomu to neublíží, hodně lidem pomůže,“ říká poslankyně.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Není možné, že já zavelím a všichni v rámci hnutí změní názor, u nás jsou tři (názorové) skupiny,“ dodal.

V červnu přitom uplynul rok, co zákon od 46 poslanců z klubů ANO, Pirátské strany, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN leží „zaparkovaný“ ve Sněmovně a od té doby se ho nedařilo zařadit na program žádné ze schůzí.

Naopak poslanci zákon spojili s protinávrhem, ve kterém lidovci navrhují ústavou definovat rodinu: „Rodina, rodičovství a manželství jako svazek muže a ženy jsou pod ochranou zákona,“ navrhuje už více než rok šéf lidovců Marek Výborný.

Podle zástupců jednotlivých klubů se zákon nedostal k projednávání dál především kvůli rozkolům ve vládním hnutí ANO.

 

Video se připravuje ...
Další videa