Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Velkoobchody můžou otevřít i ve svátek, jinde si dál nenakoupíte, odhlasovala Sněmovna

Aktualizováno -
15. října 2019
18:04
Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
15. října 2019
17:40

Velkoobchodům typu Makra skončí povinnost mít zavřeno na státní svátek, odhlasovali poslanci. Odmítli přitom návrh vrácený ze Senátu, který požadoval úplné zrušení povinnosti i pro maloobchody, jako jsou Tesco, Lidl, Albert nebo IKEA. Zákon nyní putuje k prezidentovi, v rozpravě zazněly přitom argumenty, že výsledek povede ke konkurenčnímu boji a k vykořisťování zaměstnanců. Pokud prezident Miloš Zeman zákon podepíše, budou si zákazníci ve velkoobchodech moci nakoupit možná i na Štěpána.

„Zrušení zákazu neznamená zavedení povinnosti mít otevřeno. Nemusí být všechno zapsané v zákoně. Mám známého, který má v pondělí zavřeno, i když to není povinnost,“ opakoval během diskuse nad legislativní úpravou předkladatel návrhu Patrik Nacher (ANO). Oponoval tak argumentům, že prodejci nechtějí mít během svátků otevřeno.

Rozprava nad zákonem nakonec trvala několik hodin, což samotnému Nacherovi přišlo jako „ztráta drahocenného sněmovního času“, jak řekl po přijetí zákona.

Komunista Luzar upozornil na skulinu v zákoně

Během diskuse se ozýval jako odpůrce především poslanec za ANO Jiří Bláha a Leo Luzar (KSČM). Ten varoval, že i maloobchody, které v zákoně zůstaly s povinností mít ve svátek zavřeno, si mohou vybudovat nový systém, kdy začnou prodávat své zboží jiným řetězcům. A tím se rovněž zařadí po bok velkoobchodů.

Velkoobchodem je totiž z definice řetězec, který zásobuje jiné provozovny. Klasickým příkladem je právě Makro nebo třeba Tamda Foods. Může se jednat i o pekárny, za které bojoval právě Bláha.

 „Se svobodou jednoho zaniká svoboda druhého. Máte třeba povinnost dodržovat zvyklosti a v případě, že jsme dodavatelem čerstvých potravin a nebudeme mít otevřeno, porušíme tím svou smlouvu o dodávání,“ uvedl při rozpravě. 

Skopeček z ODS: Stávající zákon je hloupý

Podle ekonomického experta ODS Jana Skopečka je stávající zákon hloupý. „Stát tu není od toho, aby určoval lidem, co mají ve státní svátek dělat. Jestli mají jít do kostela, nakupovat či jít na procházku,“ uvedl při rozpravě.

Poslanci uctili památku Mistra Karla Gotta, a to 15. 10. na začátku jednání 35. schůze, kde se projednávali právě i provozní doby velkoobchodů a maloobchodů. Poslanci uctili památku Mistra Karla Gotta, a to 15. 10. na začátku jednání 35. schůze, kde se projednávali právě i provozní doby velkoobchodů a maloobchodů. | Blesk:Foto : Czech News Center / Rušinová Mária

Nynější platná zákonná regulace prodejní doby se týká obchodů s plochou nad 200 metrů čtverečních. Prodejny musí mít zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí mít otevřeno do 12:00. Na dodržování zákazu dohlíží Česká obchodní inspekce. Zákaz se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. 

„Nejsme křesťani, ani Němci“

„Svátek je den klidu a ten den klidu má platit jen pro vyvolené? To je hodně špatně. Státní svátek by měl se vší vážností platit úplně pro všechny, stejně jako v ostatních zemích,“ uvedl dále poslanec Bláha (za ANO) jako protiargument zrušení nařízení.

I další oponenti zrušení zákona zmiňovali sousedy Česka a jiné země, kde o svátcích i nedělích zavřeno mají. Řada poslanců měla odpověď i na tento argument  Češi nejsou Němci a nejsou tolik ovlivňováni vírou. 

Připomněli tak, že zavřeno mají obchody například v sousedním Německu proto, že lidé v neděli a svátcích chodí do kostela či dodržují svou náboženskou tradici. 

Podle občanského demokrata Vojtěcha Munzara navíc vytvářejí zastánci novým návrhem zákonnou nerovnost. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cepp ( 15. října 2019 22:18 )

A proto jezdí nakupovat k nám, na čemž značně vyděláváme.

gabreta ( 15. října 2019 21:07 )

Zajeďte s v sobotu odpoledne, nebo v neděli nakoupit do Rakouska nebo Německa!!! To se vůbec nebavím o svátcích!!

Stava79 ( 15. října 2019 20:03 )

Stát vykořisťovatel, své zaměstnance nutí pracovat ve svátek. Tedy nutí kontrolory, aby byli v práci a kontrolovali jiné jestli nepracují. Kocourkov

cepp ( 15. října 2019 19:26 )

Místo úplného zrušení omezení prodeje ve svátcích došlo k další výjimce, která povede k nerovné soutěži na trhu.
Díky páni poslanci.

jasnovidec01 ( 15. října 2019 18:44 )

svátek je od slova slavit /ne makat/ a neděle od slova nedělat a komu se to nelíbí tak může jít do marketů-na brigádu a pak bude vidět kdo tam v těchto dnech chodí a hlavně co kupují .. poslanec p.Bláha má každou neděli zavřeno a ne jen občerstvení a potraviny, ale v jeho barácích je například lékárna a jiné obchůdky.Kubera taky podporoval zákaz kouření a sám hulí jak ci ká n za pařezem..jsou to jen samé kecy a otrokárna na lidi co tam musí dělat.neohánějte se vírou a kostelem ,lidi by rádi šly do přírody s rodinou,ale musí sedět na pokladnách v marketu ,aby si nenažranci a prudiči mohly zajít do supermarketů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa