Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Otec 9 dětí a adept Okamury „ostrouhal“. Do veřejnoprávní rady zamířila Angelika

Autor: ČTK, tva - 
16. října 2019
16:51

Vychvalovali ho jako vzorného otce devíti dětí s jednou ženou. Ani to okamurovcům nepomohlo, aby na poslední volné místo v Radě ČTK protlačili svého kandidáta, kolem kterého se strhl pořádný humbuk. Místopředseda spolku Akce D.O.S.T Michal Semín neuspěl, místo obsadila bývalá novinářka Angelika Bazalová, kterou nominovali Piráti. Semína porazila ve středeční tajné volbě ve Sněmovně.

Bazalovou volilo 131 poslanců, ke zvolení bylo nutných 88 hlasů. Semín dostal 33 hlasů. Výsledky oznámil předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO). V prvním kole volby poslanci zvolili do rady veřejnoprávní agentury kandidáta ANO, zastupitele Prahy 3 Davida Soukupa. Uskutečnilo se na minulé schůzi.

„Já za hnutí SPD chci říct, že se jedná o slušného člověka, je to praktikující katolík, novinář, spisovatel, překladatel, člověk, který má 9 dětí s jednou ženou,“ lobboval za Semína před časem šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala (SPD). Neúspěšně.

Sněmovna nyní vybrala členy rady za někdejšího předsedu Miroslava Augustina (zvolen za ANO) a za Jakuba Heikenwäldera (zvolen za KDU-ČSL), jimž pětiletý mandát skončil 20. června.

Kontroverzní Žantovský místopředsedou rady

Místopředsedy rady jsou nyní Jaroslava Wenigerová (za ODS) a publicista Petr Žantovský (za ANO). Dalšími členy jsou vedle nově zvoleného Soukupa a Bazalové Pavel Foltán (za ANO), Jana Gáborová (za SPD) a od začátku letošního května bývalá ministryně práce Michaela Marksová (za ČSSD).

Volba nového předsedy rady na nadcházejícím zasedání 21. října podle místopředsedkyně Wenigerové prozatím není na programu. „Nikdo to neavizoval,“ řekla ve středu na dotaz ČTK.

Zvolená Angelika: Přes 20 let v médiích

Jsem ráda, že se na mně - jako kandidátce opoziční strany - nakonec shodli poslanci napříč politickým spektrem, že se doslova hnuly ledy, a ač to původně asi málokdo čekal, Rada ČTK je konečně kompletní. Mým úkolem bude dohlížet na veřejnoprávní poslání ČTK a pečovat o její nezávislost a profesionalitu. Věřím, že mi v tomto pomůže nejen moje více než dvacetiletá zkušenost s prací v médiích, ale paradoxně možná i odstup, který jsem získala díky tomu, že se novinářské profesi už pár let nevěnuji,“ uvedla Bazalová v tiskové zprávě.

Bývalá novinářka Angelika Bazalová se stala členkou Rady ČTK Bývalá novinářka Angelika Bazalová se stala členkou Rady ČTK | ČTK

Bazalová začínala v roce 1992 jako regionální redaktorka v ostravské redakci České televize, kde působila i jako moderátorka a editorka do roku 1996. Následně v roce 1998 vyhrála výběrové řízení na redaktorku do české redakce BBC v Praze. Své působení v BBC ukončila v roce 2001 a přesunula se do České televize v Praze, kde začínala jako editorka zpráv.

Později se stala hlavní editorkou večerní zpravodajské relace Událostí, po několika letech převzala vedení redakce ranního a dopoledního vysílání zpravodajského kanálu ČT24. Před svým odchodem působila také jako šéfeditorka nově budované redakce Nových médií.

Kvůli Semínovi se bouřila i ČSSD

Soukup a Semín se o místo v Radě ČTK ucházeli už v předcházející volbě. Sněmovna v ní ale tehdy nikoho nevybrala. Pozornost budila Semínova kandidatura, vyostřila také vztahy v koalici mezi ČSSD a hnutím ANO. Pro sociální demokracii byla jeho volba nepřijatelná.

Snahu zvolit Semína radním ČTK tehdy kritizovala Federace židovských obcí, vystupuje podle ní antijudaisticky. Semín reagoval, že z teologického hlediska je k židovství kritický, je ale stoupencem náboženské snášenlivosti.

ČTK nepobírá dotace ze státního rozpočtu

Sedmičlenná Rada ČTK je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do její působnosti náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu agentury.

ČTK byla založena v roce 1918 jako státní tisková agentura. Od roku 1993 je veřejnoprávní institucí majetkově i hospodářsky oddělenou od státu. Agentura nedostává žádné dotace ze státního rozpočtu, nevybírá na rozdíl od Českého rozhlasu a České televize koncesionářské poplatky a veškeré náklady hradí ze své komerční činnosti.

zada ( 16. října 2019 17:55 )

Bazalová je bílý kůň stávající ČT a demobloku, je to jejich člověk, proto ji volila opozice. Ve své podstatě byla zaměstnanec ČT takže bude udržovat stávající stav na ČT, včetn zlodějského hospodaření. S ČTK to má vše souvislost. No prostě pirátka jak má být. Ta si rybník nevypustí a ještě všechno pirátům vykecá... no to je zase "výhra"!!!! A to že dělá 20 let novinaři to neznamená vůbec nic!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa