Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Fraška“ i „drastický způsob“. Babiš a další sepsuli vývoj brexitové dohody

Aktualizováno -
19. října 2019
21:53
Autor: ČTK, Mii - 
19. října 2019
18:33

Premiér Andrej Babiš (ANO) lituje sobotního rozhodnutí britského parlamentu, který odsunul schválení brexitové dohody, dokud její obsah nebude převeden do britského práva. Europoslankyně Kateřina Konečná si myslí, že Britové zkouší evropskou trpělivost „drastickým způsobem“. Ekonom Tomáš Prouza nazval vývoj „brexitovou fraškou“.

„Toho velmi lituji a doufám, že britská vláda nyní co nejdřív vyjasní další postup. A Boris Johnson trvá na tom, že o prodloužení nepožádá, takže nezbývá než doufat, že britský parlament za týden stihne domácí legislativu k brexitu i odsouhlasení dohody. EU chce brexit s dohodou a ne tvrdé vystoupení na Halloween,“ řekl premiér Babiš.

„Nadále platí, že preferujeme odchod Británie s dohodou,“ sdělil ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD). „Všichni už finální rozhodnutí čekají, abychom se mohli pohnout dále. Doufám, že britská sněmovna novou variantu dohody podpoří,“ napsal v textové zprávě.

„Věřme, že Boris Johnson nakonec prosadí své řešení,“ uvedl předseda ODS Fiala. I podle něj Česko potřebuje brexit s dohodou.

Britský parlament hlasuje o brexitové dohodě, kterou domluvil premiér Boris Johnson (19. 10. 2019) Britský parlament hlasuje o brexitové dohodě, kterou domluvil premiér Boris Johnson (19. 10. 2019) | Reuters

„Negativní dopady zůstávají“

Z hlediska české ekonomiky se dneškem nic nemění. Brexit je nadále faktorem, který má a bude mít na českou ekonomiku negativní dopady. Negativní dopady obnášejí snížení firemních investic v důsledku ekonomické nejistoty a snížení exportní poptávky z Británie kvůli tamní nižší soukromé spotřebě,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Dopady odhaduje krátkodobě v řádu několika desetin procentního bodu českého HDP. „Při tvrdém brexitu bych pro první následující čtvrtletí počítal s několikanásobným dopadem,“ dodal.

„Dolní sněmovna očividně nebyla nadšena z toho, že má hlasovat o dokumentu, který má přes 500 stran, byl vyjednán za velkého spěchu, neměli čas ho zcela prostudovat a sama britská vláda nezná jeho přesné dopady,“ soudí europoslankyně a místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná. „Z tohoto úhlu pohledu to lze chápat, ale není možné si nevšimnout, že britské brexitové snažení připomíná spíše Chaplina než Churchilla,“ dodala.

Předseda sněmovního zahraničního výboru Ondřej Veselý z vládní ČSSD soudí, že premiér Johnson opět dostal políček a zbytek EU kvůli Británii stále neví, co nyní bude.

Předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil na twitteru uvedl, že sobotní rozhodnutí britského parlamentu opět potvrdilo, že nekonečný příběh brexitu pokračuje dalšími peripetiemi. 

„Tak brexitová fraška pokračuje. Sebevědomý Boris Johnson právě v parlamentu prohrál - o dohodě s EU bude parlament hlasovat až poté, co Johnson předloží všechny potřebné zákony. Teď bude zajímavé sledovat, jestli Johnson požádá o další odklad, jak mu přikazuje zákon,“ zmínil na stejné síti prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cezar8 ( 20. října 2019 09:11 )

Britští komici už tři roky baví celý svět, pochopil vůbec někdo, co ti Britové vlastně chtějí?

murQ ( 19. října 2019 23:42 )

Je to v pytli a tak to bylo před léty nadějné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa