Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Oslavy 28. října? ODS tepe Zemana, Schillerová razí na Hrad a Dolejš vzpomíná na celu

Autor: Nikola Forejtová - 
26. října 2019
05:02

Politici se chystají oslavit Den vzniku samostatného československého státu každý po svém. Zatímco komunistický poslanec Jiří Dolejš stráví 28. říjen vzpomínáním na dva dny v cele, ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) vyrazí na Hrad. Narozdíl od ní se ale na předávání státních vyznamenání nedostane spoustu jejích kolegů. Řada opozičních předsedů i poslanců totiž neobdržela pozvání, proti čemuž se ostře vymezili. ODS tak prezidenta Miloše Zemana obvinila, že si z tohoto důležitého státního svátku dělá  „soukromou party“.  

Česká republika se již tradičně připravuje na Den samostatného československého státu. I přesto, že si 28. říjen připomínáme každý rok, dostal se tento den do zákona jako státní svátek až v roce 2000. 

Každoročně se udělují také státní vyznamenání, které si významné osobnosti převezmou z rukou prezidenta. Letos se objevují jména jako sportovec Jaromír Jágr nebo bývalý prezident Václav Klaus. 

Pirát Ferjenčík zamíří do Pardubic

K 28. říjnu se ale váže i mnoho povinností, především pak pro politiky. „Já jsem dostal pozvánku na pracovní akci v Pardubicích, a tak jsem jí přijal,“ řekl Blesk Zprávám Mikuláš Ferjenčík (Piráti). „Zbytek dne bych ale rád strávil s rodinou,“ doplnil.

Ferjenčík, stejně jako většina Pirátů, nebyl pozván jak na samotné předávání metálů ve Vladislavském sále, tak na následnou recepci ve Španělském sále. 

Někteří zákonodárci si ale nepřipomínají 28. říjen jen jako velký den pro Českou a Slovenskou republiku. Komunistický poslanec Jiří Dolejš prozradil, že si zavzpomíná i na to, jak se těsně před 17. listopadem 1989 octl v cele předběžného zadržení. „Pro mě je to pochopitelně den státnosti, ale má pro mě speciální kouzlo. V ten den to bude přesně 30 let, co jsem byl zatčen. To byl docela specifický zážitek, tak si na něj možná zavzpomínám,“ řekl Blesk Zprávám.

Tehdy čerstvý komunista byl Dolejš zadržen spolu s dalšími 150 lidmi, kteří se účastnili manifestace. Nakonec skončil na Pankráci, kde se na svět přes mříže díval 48 hodin.

Poslanec KSČM Jiří Dolejš na akci komunistů během 1. máje 2019 Poslanec KSČM Jiří Dolejš na akci komunistů během 1. máje 2019 | Foto Blesk - Tonda Tran

Schillerová se těší na vnuka

Pro většinu zákonodárců je státní svátek i možností k tomu, aby strávili čas i se svou rodinou. Kromě Ferjenčíka se ke svým nejbližším chystá i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). 

„Budu dopoledne v Brně u své rodiny, aspoň doufám a moc se na to těším. Chci s nimi být alespoň půl dne, především pak s milovaným vnukem,“ řekla Blesk Zprávám. 

Ministryně financí se rovněž těší na večer, kdy prezident Miloš Zeman předá, aspoň podle Lidových novin, 43 státních vyznamenání. „Dostala jsem pozvánku a rozhodně se na Hrad dostavím,“ zmínila Schillerová, aby dodala: „Jsem za to moc ráda.“

Na rozdíl od Schillerové se ale na předávání státních vyznamenání nedostaví šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, jak uvedl pro Blesk Zprávy. „Nad večerem se ještě zamyslím. Máme několik pozvánek, ale ta na Hrad k nim nepatří,“ uvedl s tím, že ho stejně každý rok zamrzí, když vidí lidi, kteří odchází s prázdnou a dle jeho soudu si medaili zaslouží. 

V blízkosti Hradu se ale Kalousek objeví.„28. října pravděpodobně půjdeme položit kytici k soše Tomáše Garrigua Masaryka. Pravidelně pak máme slavnostní oběd,“ doplnil šéf poslanců TOP 09. Socha se nachází právě před branou do Pražského hradu. 

Fiala letos pozvání neobdržel

Pozvání na slavnostní ceremoniál neobdržel ani nejvyšší představitel ODS, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Fiala.

„Selektivní zvaní na oslavu státního svátku považujeme za nízké gesto hlavy státu vůči občanům naší republiky. Jde o oslavy republiky, a nikoli o soukromou party prezidenta,“ tepe do Zemana opoziční ODS.

Petr Fiala na předávání státních vyznamenání (28. 10. 2018) Petr Fiala na předávání státních vyznamenání (28. 10. 2018) | Blesk:Martin Sekanina

Členové ODS ale přeci jen dostali šanci se na Hradě ukázat. Někteří poslanci obdrželi pozvání na recepci po slavnostním ceremoniálu. Podle informací, které přinesl web Seznam Zprávy, pozvání odmítli, aby drželi za jeden provaz s opomenutými kolegy. 

Na ceremoniál nedostali pozvání ani členové TOP 09 a Pirátské strany. Účast na recepci ale avizovali Piráti Jan Lipavský a Lukáš Kolařík.

Na výtky politiků zareagoval při pátečním odpoledni i mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. „Opozice? Parta neúspěšných, frustrovaných a nenávistných jedinců, která umí jen šířit zlobu, svár, uráží, rozděluje společnost a není schopná respektovat výsledek svobodných a demokratických voleb,“ uvedl na svém twitteru. 

Zeman s metály asi trhne rekord

Letos předá Zeman celkem 43 státních vyznamenání, což je prezidentův osobní rekord. Řád bílého lva nejvyšší třídy by měl letos dostat poslední žijící český stíhací pilot v RAF Emil Boček, který ještě nedávno pobýval v nemocnici.

Řád by si měla z Pražského hradu odnést i bývalá hlava státu Václav Klaus. Mluví se také o ocenění sportovce Jaromíra Jágra. Podle Lidových novin se dostane ale třeba i na bývalého vídeňského starostu Helmuta Zilka či aktéra potyčky na koupališti v Dubí Davida Michajlaka.

Kapacita Vladislavského sálu je podle šéfa hradního protokolu Vladimíra Kruliše 800 lidí. Do Španělského sálu se pak na recepci zve dalších asi 2000 lidí.

Loni na Hradě zasahovala záchranka

Loňské předávání se neobešlo bez dramatických momentů. Během večera museli mezi hosty dorazit také záchranáři. Jedné z dam se udělalo nevolno.

Sanitku jí volal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Mezitím se o ženu s epileptickým záchvatem starali rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima a bývalý šéf zdravotního výboru Poslanecké sněmovny – dnes lékař Boris Šťastný. Jeho otce - také lékaře - ocenil vyznamenáním prezident v loňském roce.

„Paní upadla. Seběhli jsme se k ní, dali do stabilizované polohy. Bylo vidět, že má křeče, pravděpodobně epileptický záchvat,“ popsal nečekaný zážitek z Hradu Blesk Zprávám Vojtěch, nyní čerstvý ženáč.

ameae ( 27. října 2019 17:01 )

Neztrácej nervy, umouněnče z kamionu!

ameae ( 27. října 2019 15:51 )

ameae ( 27. října 2019 15:49 )

Je to fakt blbej kamioňák.

muriQ ( 27. října 2019 15:48 )

Vždyť ti to zdenekk píše, že se tam všichni nevejdete. Ty máš ale vedení.

muriQ ( 27. října 2019 15:43 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa