Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Rodičák“ se zvedne na 300 tisíc, schválili poslanci. Některé rodiny ale ostrouhají

Aktualizováno -
6. listopadu 2019
19:15
Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
6. listopadu 2019
18:41

Rodičovský příspěvek se od příštího roku zvýší z 220 tisíc na 300 tisíc. Sněmovna to ve středu po krušném jednání odklepla. Nyní zákon putuje do Senátu. Nebyly ale přijaty některé pozměňovací návrhy. Na vyšší finanční náplast tudíž nedosáhnou všechny rodiny s dětmi do čtyř let. Ostrouhají ty, které už „starý“ příspěvek vyčerpaly. Rodina vícerčat dostane nově o 120 tisíc více, tedy 450 tisíc. Došlo i na hádky, Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) osočila ministryni Janu Maláčovou (ČSSD), že nehorázně lže na sociální síti. 

 

Ve středu ve Sněmovně nakonec prošel jak daňový balíček, tak i zvyšování rodičáku. Novela zákona z pera ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) byla na rozdíl od balíčku přijat jednomyslně. Od roku 2020 se zvyšuje o 80 tisíc na 300 tisíc.

Sněmovnou ale neprošel návrh, podle kterého by na větší finanční náplast dosáhly i ty rodiny, které mají doma ratolest do čtyř let. 80 tisíc navíc dostanou jen ty rodiny, které budou příspěvek čerpat k prvnímu lednu 2020.

Výborný: Podpoříme i bez změny

„I když jsme se kvůli daňovému balíčku posekali, tak rodičovská je něco, na čem se dokážeme dohodnout napříč Poslaneckou sněmovnou. Přivítali jsme ho, podpořili a já chci říct, že KDU–ČSL bude hlasovat i přes pozměňovací návrhy pro přijetí,“ uvedl ve Sněmovně Výborný.

A jak Výborný avizoval, tak se i stalo. Napříč Poslaneckou sněmovnou došlo k jednomyslnému souhlasu navýšení. I přesto, že většina návrhů přijata nebyla. Sálem se po hlasování ozval i potlesk.

Jednou ze změn byl i návrh první dámy Topky Markéty Pekarové Adamové, aby se příspěvek dotýkal i prarodičů. Ten ale neprošel. 

Neprošel také návrh skupiny opozičních poslanců v čele s Pirátkou Olgou Richterovou. Ti navrhovali pravidelnou valorizaci příspěvku, jako je tomu i u důchodu. Richterová naopak prosadila zvýšení horní hranice příspěvku ze 7 600 korun na 10 tisíc korun. 

Vládní novela obsahuje i další změny. Počet hodin, na které mohou rodiče dávat své děti do dvou let do školky či jinam na hlídání - a nepřijít přitom o rodičovskou - by se měl od ledna zdvojnásobit. Zatímco nyní je to 46 hodin měsíčně, nově by to mělo být až 92 hodin v měsíci. 

Hlasovat, či ne? 

O zařazení „rodičáku“ do pevného bodu programu se postaral předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Vládní koalici tím zaskočil. Předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek se o návrhu dozvěděl od novinářů na tiskové konferenci a nevěděl, jak na to zareagovat.

Zařazení takového bodu do programu schůze znovu vyvolalo mezi poslanci slovní přestřelky, které nebraly konce. Ministryně financí Alena Schillerová spolu s koaličními partnery trvala na tom, aby se nejdříve odhlasoval daňový balíček, díky kterému mají přitéct peníze do rozpočtu právě na zvýšení „rodičáku“.

Daňový balíček se nakonec opravdu odhlasoval. Předcházel tomu opravdu lítý boj. Opoziční poslanci, vyjma Pirátů a SPD, dokonce opustili sál a hlasování se neúčastnili. 

Hlasování o daňovém balíčku: Zbyněk Stanjura (ODS; 6. 11. 2019) Hlasování o daňovém balíčku: Zbyněk Stanjura (ODS; 6. 11. 2019) | Blesk:Jakub Poláček

„Nehorázná lež!“ obula se Pekarová do Maláčové

Středeční jednání Sněmovny bylo opravdu zmatečné. Nejdříve to vypadalo, že se o daňovém balíčku i rodičovské bude hlasovat až v pátek. To vyvolalo bouřlivé reakce, především pak u ministryně Maláčové, která z nezdaru obvinila opozici. 

„ODS a TOP 09 zablokovaly schválení rodičáku. Neuvěřitelné. Očividně si vymyslí jakoukoli fintu, aby „rodičák“ neprošel. Zajímalo by mě, jak tuhle brnkačku na nervy těm 280 tisícům rodin vysvětlí,“ zaútočila na sociální síti Maláčová. 

I přesto, že většina zákonodárců pospíchala ve svých řečích, aby se k hlasování o příspěvku Sněmovna dostala, neodpustila si první dáma Topky Markéta Pekarová Adamová kousavou poznámku na účet ministryně. 

„Nehorázná lež. Prosím netvrďte takové nehorázné věci. Opozici prezentujete tak, jakože nechceme zvyšovat, a to se mě hluboce dotýká. Berete si rodiče s dětmi jako rukojmí. Chceme to podpořit,“ bránila se Pekarová.

První místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová při svém vystoupení k ústavní žalobě na prezidenta Miloše Zemana v Poslanecké sněmovně (26. 9. 2019) První místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová při svém vystoupení k ústavní žalobě na prezidenta Miloše Zemana v Poslanecké sněmovně (26. 9. 2019) | Blesk:Jakub Poláček (Blesk)

 

anna1234 ( 7. listopadu 2019 12:10 )

.. kdyby se radši vláda zabývala dostupným bydlením pro mladé rodiny, pak se rodily děti. Zvýšení příspěvku mi přijde jenom jako populistický krok, který porodnost určitě neřeší.

Plesk ( 7. listopadu 2019 05:37 )

Rodičovská na úkor vyššího zdanění,ale jo.Jednou to za ně zaplatí jejich děti,když si to vydupali...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa